Her er planen, der skal fremme bølge- og tidevandskraft

Nu vil EU-Kommissionen have sat fut i udviklingen af teknologier, der udnytter bølgekraft og tidevandsstrømme. Derfor har kommissionen lanceret en handlingsplan, der skal være med til at styrke en spirende sektor for ‘blå energi’.

Planen gælder frem til 2017, og det første initiativ er etablering af et fælles havenergi-forum for aktørerne i branchen. Her kan de samle den eksisterende viden og ekspertise på området, skabe synergi, finde kreative løsninger og drive udviklingen af sektoren fremad.

Samme forum skal hjælpe branchens interessenter med at udvikle en strategisk køreplan, der senere kan danne grundlag for et europæisk industriinitiativ.

Kommissær for maritime anliggender og fiskeri, Maria Damanaki, mener, at havene har potentialet til at skabe stor økonomisk vækst og meget tiltrængte arbejdspladser.

»Ved at støtte en fuld udvikling af sektoren for havenergi kan vi gennem innovation udnytte dette potentiale og sikre ren og vedvarende energi til Europa,« siger hun.

Günther Oettinger, EU-kommissær for energi, peger på, at udviklingen af et bredt udvalg af vedvarende energikilder gør det lettere at integrere de vedvarende energiformer i det europæiske energisystem.

De største udfordringer

Ifølge rapporten bag handlingsplanen er der enormt potentiale i havenergi, men trods det står sektoren over for en række udfordringer, som der skal findes løsninger på, hvis de betydelige økonomiske og miljømæssige fordele skal realiseres.

  • Teknologiomkostningerne er høje, og det er svært at få adgang til finansiering.

  • Der er betydelige infrastrukturelle barrierer, f.eks. problemer med nettilslutning eller adgang til egnede havnefaciliteter og specialiserede skibe.

  • Der er administrative barrierer som f.eks. licens- og godkendelsesprocedurer, der kan forsinke projekterne og øge udgifterne.

  • Endelig er der miljømæssige problemer, som skal løses, herunder behovet for yderligere forskning og bedre oplysning om miljøpåvirkninger fra havenergianlæg og deres drift.

Handlingsplanen indeholder ikke løfte om konkrete EU-midler til teknologiudvikling, men en række udviklingsprojekter har opnået støtte via diverse eksisterende forskningsprogrammer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>