Jubilæum for iPhone: 7-års-krise eller triumtog?

Det var dengang, Apple stadig kunne holde på en hemmelighed og selvom rygterne om en Apple-telefon havde svirret i årevis, var der ikke sluppet noget ud om det tophemmelige Project Purple og resultatet: IPhone, en smartphone som almindelige mennesker kunne bruge.

Den 9. januar 2007 stod Steve Jobs på scenen til en af de faste Macworld-konferencer, med et dedikeret publikum i sin hule hånd, og demonstrerede det nye produkt, der blev drevet af styresystemet iOS. Mac-fans var ekstatiske, mens andre – især de store mobilproducenter – ikke var imponeret over telefonen, som hverken havde 3G-forbindelse eller kunne sende en MMS.

Men syv år efter står det meget klart, at Steve Jobs og Apple havde fat i den lange ende. IPhone blev et monsterhit for Apple, og de konkurrerende smartphones og mobile styresystemer, som kom på banen i årene efter, er alle blevet målt mod iPhone og iOS.

Apples App Store – som først blev lanceret i sommeren 2008, et år efter den første iPhone landede i butikkerne – blev en uventet pengemaskine for firmaet. I 2013 rundede App Store en omsætning på over 55 milliarder kroner i løbet af året, og Apple tager 30 procent af den pengestrøm.

Men er iPhone i dag blevet et lidt for slidt koncept, mens Android buldrer frem? Eller har Apple stadig den mest attråværdige smartphone på markedet?

»Tidligere var der iPhone og konkurrenterne, som desperat prøvede at lave produkter, der kunne konkurrere med iPhone. Nu er konkurrencen mere lige. Konkurrenterne har indhentet Apple og på nogle områder overhalet dem. Det er ikke længer givet, at en forbruger går ned i butikken og beder om en iPhone,« siger Morten Imsgard, aktieanalytiker i Sydbank med fokus på telebranchen, til Version2.

Han understreger, at iPhone historisk set har været en ’gigantsucces’, som helt omdefinerede, hvad en telefon skal kunne.

»De gamle mastodonter i branchen forstod ikke, hvilken trussel det var, at Apple tænkte mobiltelefoni på en helt anden måde. Så firmaer, der dengang var nærmest uovervindelige, for eksempel Nokia, er mere eller mindre kørt ud over kanten nu,« siger Morten Imsgard.

Ligevægtige – men iPhone er stadig bedre

Hos Dis/play, der udvikler web- og mobilløsninger, ser mobile director Peter Bruun også Android som en konkurrent, der er mere på niveau nu med Apples løsninger, i forhold til tidligere.

»Skal jeg prøve at være objektiv, mener jeg, at de to systemer er ligevægtige nu. Der er også kommet superfede Android-telefoner, for eksempel HTC One, og jeg føler mig ikke snydt, når jeg bruger Android. Men personligt mener jeg, at iOS er lidt bedre, og det er iPhone, jeg selv er mest glad for,« siger Peter Bruun, der løbende skifter mellem iPhone og forskellige Android-topmodeller.

Også set med udvikler-øjne er Android rykket op i samme klasse som iOS, vurderer han.

»Android som styresystem er blevet langt mere modent det seneste års tid, og det er blevet nemmere at arbejde med som udvikler. Nogle ting er faktisk blevet nemmere end på iOS, hvilket ikke var tilfældet før,« siger Peter Bruun til Version2.

Samlet set er iPhone ikke ved at blive ’støvet’ og uattraktiv, selvom Apple kun har justeret lidt på konceptet og styresystemet siden lanceringen for syv år siden, vurderer han.

»I reklamebranchen, som vi også er en del af, er det helt klart iPhone, der dominerer. Og der er ikke noget i min optik, der siger, at iPhone ikke længere skulle være ’hot’,« siger Peter Bruun.

Ingen ‘cirkusartisteri’

En af Apples genistreger har været hele tiden at holde antallet af funktioner under streng kontrol, mener han, hvor konkurrenterne i højere grad dænger nye muligheder oven på Android.

»Apple har været gode til hele tiden at holde mængden af features nede på et niveau, hvor det giver mening, og har ikke forsøgt at konkurrere på cirkusartisteri, som jeg kalder det. Samsung er for eksempel kommet med ting, der er mere fjollede, som eye-tracking, der styrer videoafspilning, og som lyder vildt, men som egentlig ikke har værdi for brugeren,« siger han.

Den nyeste iPhone, 5S, har dog fået fingeraftrykslæser, som virker fint, men som måske heller ikke er så brugbar – det er lettere bare at taste pin-koden, vurderer Peter Bruun.

Fremtiden for iPhone afhænger meget af, hvordan Apple vil forvalte den indtil videre kæmpestore succes, hvor stram styring har sikret et meget forudsigeligt miljø for både forbrugere og udviklere.

I 2012 peakede markedsandelen blandt smartphones globalt for iPhone med omkring 20 procent, mens den efterfølgende er faldet et par point, i takt med Androids fremmarch med også ret billige telefoner. En iPhone – på trods af lanceringen af 5C-modellen – har altid ligget i den dyre ende af markedet, især med globale øjne.

»Apple har erkendt Samsungs succes med et bredt modelprogram, og for første gang lancerede Apple to forskellige iPhone-modeller, hvor den ene var lidt billigere. Vi vil måske også se flere forskellige skærmstørrelser fremover. Spørgsmålet er, om man tør gå endnu bredere ud, med en noget billigere telefon, for der er en stor kundegruppe, som er interesseret i Apple-produkter til lavere priser, for eksempel i Asien,« siger Morten Imgard.

Problemet for Apple er, at den store succes også har låst firmaet lidt fast i de nuværende rammer.

»Apple var engang den frække dreng i klassen, der udfordrede Microsofts dominans. Nu er de endt i en position, hvor de producerer til massemarkedet. Spørgsmålet er, om de stadig tør tage nogle chancer. Historisk set har de haft en evne til at revolutionere. Og ved at henvende sig bredere og bredere, kan de risikere at udvande Apple-magien,« siger analytikeren.


Første generation af iPhone, som kom til salg over sommeren 2007. Den havde en skærm med 480 × 320 pixels, 128 megabyte RAM og op til 16 gigabyte lagerplads. Kameraet var på 2 megapixel. Men det var ikke specifikationerne, som folk bed mærke i, men den nye brugergrænseflade, der var markant lettere at bruge end andre smartphones på markedet dengang.

Hvad mener du? Har iPhone haft sin storhedstid, eller er den stadig førende i smartphone-innovation?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>