Kina bruger nu mere af sit BNP på forskning end EU

I 2012 brugte Kina 1,98 procent af sit bruttonationalprodukt (BNP) på forskning og udvikling. Hermed overgår Kina EU, som samlet set brugte 1,96 pct.

Siden 1998 har Kina tredoblet sin procentvise investering i forskning og udvikling, mens EU kun stort set har opretholdt samme niveau.

Det skriver Nature med en henvisning til en ny rapport, som senere i denne måned vil blive offentliggjort af OECD.

Da EU’s samlede BNP er større end Kinas, bruger Kina dog i absolutte tal stadig omkring en tredjedel mindre på forskning og udvikling end EU.

Kina bruger først og fremmest pengene til anvendt forskning og produktudvikling. Det er kun omkring 5 procent, der går til grundforskning. I de fleste større OECD-lande er denne andel omkring 15-20 procent.

Læs også: Kina: Fra fabrikshal til innovativt samfund?

EU har et langsigtet mål om at bruge 3 procent af BNP på forskning og udvikling i 2020, men der ikke noget, der i dag tyder på, at EU kommer til at leve op til det. Dette på trods af, at det nye forskningsprogram Horizon 2020 er langt større end det foregående fælles forskningsprogram i EU.

Kina synes derimod på sikker kurs mod at anvende 2,5 procent af bruttonationalproduktet til forskning og udvikling i 2020.

Michael Jennings, der er EU’s talsmand for forskning og udvikling, siger til Nature, at EU-Kommissionen længe har advaret om, at Kina har været ved at indhente EU.

»Det er nødvendigt for EU at øge de offentlige investeringer i forskning og udvikling, men ikke mindst også at øge de private investeringer,« siger han til Nature.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>