Kommisionsformand efter politikertæsk: Tiden arbejder for roadpricing

Knapt var Produktivitetskommissionens rapport om Danmarks infrastruktur sat i vej, før både transportministeren og flere trafikordførere havde kørt flere af anbefalingerne godt og grundigt over.

»Det kommer regeringen ikke til at støtte. Vi har nok brugerbetaling på vores infrastruktur i dag. Og når vi bygger nye broer, skal man jo sådan set betale for det,« erklærede transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) om forslaget om brugerbetaling på eksisterende trængselsramte forbindelser som Limfjordsforbindelsen over for dr.dk.

Kort efter erklærede Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen samme sted, at tiden langt fra er moden til at teste roadpricing, som Produktivitetskommissionen også foreslog.


Selv om politikerne lige nu afviser de forslag, som eksperter og kommissioner kommer med, så vil væksten i trafikken og trængslen samt forbedringer af teknologien tvinge politikerne til at acceptere roadpricing, mener Produktivitetskommissionens formand Peter Birch Sørensen.

Men afvisningerne er hverken uventede eller nok til at stoppe Produktivitetskommissionens formand Peter Birch Sørensen.

»Vi vidste, at nogle af vores forslag var kontroversielle, og jeg forventede ikke, at folk ville stå og klappe i hænderne, så jeg er egentlig ikke overrasket over reaktionen,« siger han til ing.dk.

Alligevel giver det ifølge den tidligere overvismand mening at fremføre forslag, selv om man ved, at toppolitikerne med det samme langtidsparkerer dem i et mørkt hjørne.

»Vi blev sat i verden for at pege på, hvad man skal gøre, hvis man vil øge produktiviteten, og vi er overbeviste om, at roadpricing er den mest intelligente måde at minimere trængslen på. Derfor ville det være en mangel, hvis vi ikke pegede på den mulighed,« siger han og fortsætter:

»Selv om det umiddelbart bliver afvist, tror jeg, at det vil have en effekt over tid, at flere og flere eksperter siger det samme. Teknologien vil blive bedre og trængslen værre, så jeg tror, at tiden arbejder for roadpricing. Jeg er fortrøstningsfuld.«

Læs også: Kommission: Roadpricing og brugerbetaling på travle broer er det rigtige for Danmark

Politikernes argumenter om, at teknologien ikke er moden, og at Danmark ikke bør gå forrest på området, giver han ikke så meget for.

»Vi ved godt, at teknologien stadig er for umoden til at blive implementeret i stor skala, men derfor kunne man godt lave forsøg, så vi kunne høste nogle af de erfaringer, som kan spare os for store udgifter, når teknologien bliver moden nok til at indføre. Og vi er jo ikke bange for at være førende på klima- og energiområdet, selv om det også handler om ny teknologi.«

Frygten for at kommissionens forslag enten skal ruinere bilisterne eller statskassen, kan han heller ikke se godt begrundet:

»Vi er kommet med nuancerede forslag. Eksempelvis foreslår vi, at man skal sætte taksterne ned uden for myldretiden på Øresund og Storebælt. Man kan måske ikke sætte taksterne op for at kompensere for det, men den øgede brug vil delvist opveje tabet, og det kan vise, at det ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv er en god idé at finansiere den resterende del af tabet, fordi det skaber øget produktivitet.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>