Nyt energipartnerskab vil spare små øer for tonsvis af dieselolie

Mindre øer uden kabelforbindelse til fastlandet klarer ofte elforsyningen med brummende generatorer, der slubrer tonsvis af dyr dieselolie i sig.

Samtidig lever øerne med skrøbelige elsystemer og deraffølgende strømafbrydelser, hvilket gør indførelse af vindmøller og andre vedvarende energikilder til erstatning for dieselgeneratorerne til en meget stor udfordring for elnettet og de lokale elselskaber.

På Færøerne har man i samarbejde med Dong Energy testet et it-system ved navn Power Hub, der er udviklet af Dong Energy. Power Hub overvåger elsystemet og kobler – efter aftale – kortvarigt bestemte forbrugsenheder ud, hvis balancen i elnettet er truet. Det reducerer både antallet af nedbrud og overflødiggør dyre standby-generatorer.

Læs også: Smart grid bliver til virkelighed på Færøerne

Nu har Dong Energy så indgået aftale med den globale specialist i energistyring og energioptimering, Schneider Electric, om at udbrede dette it-system til resten af verden:

»Kort fortalt betyder samarbejdet, at vi kan få industrialiseret vores teknologi , fordi vi får en partner, der kan være med til at løfte teknologien op fra det nuværende niveau til et helstøbt produkt, som en del af en større pakke,« siger Ivan Kristian Pedersen, der er leder af Power Hub Technology hos Dong Energy.

Han tilføjer, at Dong Energy har forstand på dynamiske elsystemer og på at optimere hele energisystemet til størst mulig gavn for den pågældende ø. Schneider har derimod produkter til styring og overvågning af elnettet, kommunikationsløsninger til kunderne samt en global drifts- og serviceorganisation.

»Så det er et rigtig godt match, når teknologien skal ud til resten af verden,« siger han.

Dialog med flere øer

Ifølge Ivan Kristian Pedersen er der endnu ikke truffet endelig beslutning om, hvordan samarbejdet skal organiseres i praksis. I første omgang kaster Dong Energy sin Power Hub-gruppe på 10 ingeniører og flere it-udviklere ind i samarbejdet. Arbejdet starter med øer i Nordvesteuropa:

»Vi er allerede i dialog med flere øer, som i stil med Færøerne driver deres helt eget elnet. Guleroden for disse ø-samfund er dels en besparelse på diesel og dels en mulighed for at indpasse vedvarende og fluktuerende energikilder i deres elforsyning, uden at det truer forsyningssikkerheden eller bliver alt for dyrt,« siger han og tilføjer, at også flere energiselskaber samt øer fra hele verden har henvendt sig.

På Færøerne har systemet som nævnt nu kørt et år og med succes, oplyser det færøske elselskab SEV.

Forhindrede to-tre blackouts

Power Hub har været koblet ind 16 gange, hvilket dog ikke betyder, at det har forhindret 16 blackouts. Vurderingen fra selskabet er, at det har forhindret to-tre blackouts det seneste år.

Øerne har dog ikke været totalt forskånet for strømafbrydelser, idet der har været fejl på transmissionsnettet i form af en nedfalden ledning og et fejlramt kraftværk. Sådanne typer udfald er ikke noget, som Power Hub skal tage sig af.

Ivan K. Pedersen forklarer, at man i det nye samarbejde med Schneider vil fokusere på at udvide Power Hub med nye services og værktøjer. Selskabet vil som noget af det første diskutere med sin nye partner, hvordan man bedre kan inddrage vindmøllerne og deres produktion i Power Hub-systemet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>