KMD: En halv megabit/s er nok til videokonsultationer og telemedicin

Hvad skal man kræve af teleinfrastrukturen, hvis telemedicin og videokonsultationer skal være muligt for danskerne?

Det spørgsmål har KMD nu et ret præcist svar på: En båndbredde på en halv megabit pr. sekund op og ned.

Sådan lyder i hvert fald kravet til KMD’s egen løsning KMD Online Omsorg, som flere kommuner bruger til at afholde videokonsultationer med borgerne hjemmefra. Løsningen bliver brugt af kommunens behandlere til blandt andet genoptræning og psykiatri.

»Hvis det skal være HD-kvalitet, er kravet 0,768 megabit/s i upload. Men billedkvaliteten behøver ikke være HD, og vi har uden problemer kørt på 0,5 megabit og også længere ned. Det er en hastighed, som de fleste teleoperatører kan levere over hele landet,« siger Jørgen Straarup, seniorkonsulent hos KMD, til Version2.

Læs også: Her er planen for telemedicin i Danmark

Første gang, KMD rullede telemedicin-løsningen ud, i 2011, var det med en anden videomotor, der var mindre effektiv. Kravet var her 1,5 megabit/s i upload, og det kunne hver tredje af borgerne ikke få leveret.

Med den nye videomotor fra firmaet Vidyo Inc går det meget bedre.

»Vi løb først ind i en hel del udfordringer på grund af kravet om 1,5 megabit i upload. Vi måtte gå ned i båndbredde, og det var en vigtig lære for os. Nu bruger vi Vidyo, som hele tiden ‘smager’ på forbindelsen og tilpasser billedets opløsning,« siger han.

På det mobile net er en 4G/LTE-forbindelse klart at foretrække, men løsningen har også kørt på 3G-nettet uden problemer, fortæller Jørgen Straarup.

Skal helst tjekke forbindelsen med fysisk besøg

Første tekniske trin, hvis en borger skal have videokonsultation hjemmefra , er at sikre, at der er god nok dækning. Og det er ikke altid lige nemt, men kræver gerne et fysisk besøg på adressen.

»Teleudbydernes dækningskort er ikke nuanceret nok, for et hus kan sagtens ligge i et hul, selvom hele kommunen skulle være dækket med 4G. Med mobilt bredbånd deles man også om forbindelsen og kan ikke reservere en vis mængde. Kommunens ansatte skal være klædt på til de her problemstillinger,« siger han.

Efterhånden er der også kommet eksterne leverandører, for eksempel Falck, Postdanmark og TDC, som tilbyder en screening af båndbredden fra en bestemt adresse. Men også når udstyret så er oppe at køre, og forbindelsen er fin, er der brug for support.

»Der skal ikke være ret meget teknik ind over. Selv hvis forbindelsen er fin, og man bruger en iPad, som er nem at bruge, kan det være, at internettet kobler fra en nat og skal kobles på igen. Kan borgeren selv det, og hvis ikke – hvem gør det så? Der er en lang række udfordringer i de her brugsscenarier, så det er en læringsproces for både borgerne og personale,« siger Jørgen Straarup.

Ligesom virksomheder har it-support til deres medarbejdere, skal der også her være et beredskab, der kan hjælpe borgerne, hvis der er noget, som driller.

»Ellers har du noget, der ikke virker. Selvom man sidder i en virksomhed og bruger it hver dag, så ringer man jo stadig til it-afdelingen, når der opstår problemer. Og køber man en helt ny bil, som bare skal virke, accepterer du også, at den skal på serviceværksted. Det er på samme måde, vi må se på det her,« siger han.

Version2 sætter fokus på telemedicin, som er udpeget til at give Danmark solide besparelser i fremtiden, men som foreløbigt ikke er nået længere end til forsøgsstadiet.

Læs også: Læren fra Lemvig: Dansk telenet ikke godt nok til telemedicin

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>