Microsofts Javascript-konkurrent kommer snart i version 1.0

Javascript bliver brugt til flere og flere store webprojekter, selvom det slet ikke var designet til det. Hvad gør man så?

Hos Microsoft valgte man at bygge et værktøj oven på Javascript, som efter kompilering spytter ren Javascript-kode ud. Navnet er Typescript, og teknologien fik verdenspremiere i Aarhus i oktober 2012, hvor Anders Hejlsberg fra Microsoft præsenterede det.

Læs også: Nyt sprog: Typescript skal gøre det let at skrive kompliceret Javascript

Siden da har Microsoft arbejdet videre på Typescript, og nu er det stort set klar i version 1.0, fortæller Luke Hoban, Typescript-udvikler hos Microsoft, som besøger København i disse dage for at deltage i Warm Crocodile Conference.

»Vi så, efter lanceringen i 2012, at folk hurtigt begyndte at bruge Typescript, også til store projekter, så vi måtte hurtigt arbejde videre på det. Vi havde håbet, at version 1.0 blev klar ved udgangen af 2013, men det nåede vi ikke. Det er undervejs,« siger Luke Hoban, som ikke kan sætte en mere præcis dato på.

Typescript er groft sagt en mere avanceret udgave af Javascript, hvor man kan bruge alt eksisterende Javascript, men også arbejde med stærke typer og andre programmeringskoncepter, der gør arbejdet nemmere, når en applikation vokser.

Resultatet bliver så kompileret til Javascript, så man kan bruge koden overalt. Det er dermed ikke et forsøg på at opfinde noget nyt, som kun kan køre nogle steder.

»Vi kunne se internt i Microsoft, at der var et meget stort behov for et værktøj som Typescript. Der bliver bygget mange store webapplikationer i Microsoft, men hvor var det værktøj, som kunne gøre det godt? Når du har 100.000 linjers Javascript-kode, bliver det kompliceret. Så vi begyndte at bygge videre på Javascript og udvikle Typescript på grund af vores interne behov for det, men tanken var hele tiden, at det skulle være noget, som alle kunne bruge,« fortæller han Version2’s udsendte.

ECMAscript 6 giver Javascript klasser

Typescript er derfor open source, og målet er at lægge sig tæt op af de forbedringer, der er på vej for Javascript med standarden ECMAscript 6. Det arbejde er Luke Hoban også en del af.

»Vi lægger meget vægt på, at Typescript ikke skal være et selvstændigt projekt, men at det skal passe med ECMAscript 6. Der er for eksempel klasser i Typescript, men det er faktisk bare de klasser, der kommer i ECMAscript 6,« fortæller han.

Mens version 4 blev sprunget over i arbejdet med ECMAscript som en standard, og version 5 ikke var en banebrydende opgradering, vil version 6 rumme mange nyheder, der gør det lettere at arbejde med Javascript, lyder vurderingen.

»Javascript har været nærmest uændret i ti år, men med ECMAscript 6 kommer der en hel bunke nyt, med flere nye, synlige funktioner i sproget. For eksempel at klasser bliver lettilgængeligt at arbejde med i Javascript. Det bliver virkelig interessant at se de kommende år, hvordan det vil ændre brugen af Javascript,« siger Luke Hoban.

Arbejdet med standarden skulle være afsluttet i løbet af 2014, og browserproducenterne plejer at være hurtige til at understøtte nye funktioner. Mange af dem bliver også bygget ind i browserne, inden standarden er hugget ud i sten.

Flash-folk skifter til Typescript

Men selvom Javascript bliver forbedret, vil der stadig være brug for Typescript som overbygning, hvis man for eksempel vil have de stærke typer, når man koder. Indtil det måske også bliver bygget ind i Javascript en dag. Det er i hvert fald en af de overvejelser, der er for version 7 af ECMAscript-standarden, som altså først vil komme nogle år ude i fremtiden, efter 6’eren er blevet klar, fortæller han.

I takt med, at mere og mere flytter over til en webplatform, vil folk, som tidligere arbejdede med for eksempel Java, skulle arbejde med Javascript, spår Luke Hoban. Og dermed er der et stort antal udviklere, som ikke er indfødte Javascript-hajer, som måske kunne finde glæde i Typescript.

»Før blev der lavet mange interne enterprise-applikationer til desktop, men med brugen af mobile enheder nu bliver det meget mere ’webcentrisk’. Vi ser mange, der i forvejen arbejder med en Microsoft-stack, som så også koder til HTML med Typescript,« siger han.

Samtidigt er Java som web-platform også på vej ud, sammen med Flash, og det skaber et nyt behov for værktøjer til avancerede web-løsninger, mener Luke Hoban.

»Før var mange webapplikationer lavet i Flash, men det bliver skubbet til HTML nu. Og da Actionscript i Flash minder meget om Typescript – Actionscript er også en udvidelse af Javascript – har vi set adskillige spilfirmaer bruge Typescript, fordi det er nemt for deres Flash-udviklere at skifte til,« forklarer han.

Internt i Microsoft bliver Typescript i øvrigt brugt på flere store projekter. Til at kode Xbox Music, der er standard i Windows 8 og på Xbox, blev der brugt meget Typescript, og også søgemaskinen Bing, der ikke er så udbredt i Danmark, er i høj grad kodet front-end med Typescript.

Udfordringen for den almindelige bruger lige nu er, at Javascript-biblioteker ikke kan bruges med stærke typer umiddelbart i Typescript, men først skal have tilknyttet en beskrivelse af API’erne i biblioteket, som Typescript kan læse. Foreløbigt har 150 af de mest brugte Javascript-biblioteker fået sådan en tilføjelse.

»Der er kort fortalt brug for, at dokumentationen for biblioteket bliver lavet om til noget, som Typescript kan læse, før den kan bruge stærke typer, og det er jo en af de store fordele ved Typescript i forhold til Javascript,« siger Luke Hoban.

Udviklerkonferencen Warm Crocodile Conference finder sted onsdag og torsdag i Empire Bio på Nørrebro, København. Version2 er mediepartner for konferencen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>