Nyt erhvervspas skal gøre det lettere for ingeniører at arbejde i udlandet

Det skal være nemmere at få godkendt sine kvalifikationer som ingeniør, hvis man vil arbejde i et andet EU-land end Danmark, og det skal et såkaldt erhvervspas, EPC (European Professional Card).

Passet får form af et elektronisk certifikat, som skal lette anerkendelsen af den enkeltes kvalifikationer, og dermed øge mobiliteten i EU’s indre markeds, fortæller Tatjana Milcevic, specialkonsulent i Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser:

Opret et ingeniør CV på Jobfinder og bliv headhuntet

»Det er første gang, vi har et instrument, som er tiltænkt borgerne på denne måde. Hensigten med erhvervspasset er at hjælpe EU-borgere, så de kun behøver at henvende sig i hjemlandet. Desuden bliver sagsgangen væsentligt forenklet og sagsbehandlingstiden forkortet,« forklarer Tatjana Milcevic.

Tanken er, at de, der ønsker at tage arbejde inden for et ‘autorisationserhverv’ i et andet EU-land, kan sende relevante dokumenter såsom uddannelsesbevis, autorisationsbevis etc. til deres nationale myndighed og anmode dem om at kontrollere dokumenterne og udstede et elektronisk erhvervspas. Herefter sørger de for at sende erhvervspasset til den ansvarlige myndighed i værtslandet til behandling.

Læs også: Udenlandske ingeniører er ikke bedre end danske

Erhvervspasset gælder i 18 måneder og kan derefter opdateres i hjemlandet. I Danmark er det Styrelsen for Videregående Uddannelser under Uddannelsesministeriet, der varetager opgaven.

»Som det er nu, kan det være udfordrende, at søge i andre lande, som har andre uddannelser og love. Godt nok er ingeniørerhvervet sjældent reguleret her i Danmark, men der er mange steder i EU, hvor man skal have en autorisation,« fortæller hun.

Læs også: Ingeniørstuderende bliver hjemme

Ingeniør-erhvervet er blevet udvalgt blandt de cirka 800 lovregulerede erhvervsgrene i EU, forklarer Tatjana Milcevic.

»Nu bliver det så grundigere vurderet i EU, om ingeniørerhvervet egner sig til erhvervspas, om erhvervspasset skal indføres på visse ingeniør-grene og hvilke dokumenter, der skal indsamles for at ingeniører kan få deres kvalifikationer anerkendt i EU-lande,« siger Tatjana Milcevic.

Hun vurderer, at der er store chancer for, at erhvervspas bliver indført på ingeniørområdet. Først skal Danmark og de andre medlemsstater imidlertid indarbejde direktivets ændringer i de nationale love og bestemmelser. Den proces skal være afsluttet senest den 18. januar 2016.

Læs direktivskriftet her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>