Salget af pc’er styrtdykket med 10 procent på et år

Der røg 316 millioner computere over disken i 2013 kloden rundt, vurderer analysehuset Gartner, men det kan pc-producenterne ikke rigtig glæde sig over. Året før solgte de nemlig væsentligt flere, så salgstallene for ’traditionelle’ computere er faldet med hele 10 procent på et år, ned til 2009-niveau. Det skriver Bloomberg.

I løbet af 2013 fik kinesiske Lenovo også overhalet HP som verdens største pc-producent. Ser man kun på de sidste tre måneder af 2013, fik Lenovo forbedret forspringet og kunne prale af en global markedsandel på 18 procent, mens HP må nøjes med 16 procent.

Dell forbedrede også sit salg og fik knap 12 procent af markedet, mens det så skidt ud for de to næste på listen: Acer og Asus. Et fald på henholdsvis 16 og 19 procent i salget, i forhold til samme periode i 2012, betød, at Acer fik knap 8 procent af verdensmarkedet, mens Asus landede på 6,5 procent.

Der er mange bud på forklaringer på, hvorfor salget af pc’er falder så kraftigt nu, efter nærmest ubegrænset vækst siden den personlige computer blev lanceret. Tablets har overtaget en del af markedet, og der er ikke samme grund til at opgradere en for eksempel tre år gammel bærbar computer som tidligere, fordi den stadig kan løse de fleste opgaver tilfredsstillende. Også Microsofts satsning på en helt ny brugergrænseflade i Windows 8 får af nogle skylden for det faldende salg. Omvendt kan den endegyldige pensionering af Windows XP, som fra april i år ikke længere vil blive sikkerhedsopdateret, skubbe til indkøb af ny hardware hos de mange på verdensplan, som har holdt fast i det 13 år gamle styresystem indtil nu.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>