Tepco betaler 264 milliarder til Fukushima-ofre

Personer og virksomheder, der måtte flygte fra den japanske Fukushima-provins efter katastrofen på atomkraftværket i marts 2011, kan se frem erstatning i milliardklassen.

Det garanterer Tepco, der netop har fået en 10-årig forretningsplan godkendt af den japanske regering. Ifølge planen forpligter Tepco sig til at betale mindst 5.000 milliarder yen, hvilket svarer til 264 milliarder kroner.

‘Vi lover at kompensere hver eneste person, der er plaget som følge af atomkatastrofen’, skriver Tepco på selskabets hjemmeside.

Ifølge planen har Tepco modtaget godt to millioner klager fra individer og lokale virksomheder. 1,3 millioner mennesker lod sig frivilligt evakuere i forbindelse med katastrofen.

Selskabet oplyser, at man arbejder tæt sammen med den japanske regering for at rydde op og gøre Fukushima klar til, at folk kan vende tilbage. Det kræver arbejdspladser og strøm. Blandt andet derfor vil Tepco dels oprette et forskningscenter ved Fukushima-kraftværket og bygge et nyt kulkraftværk inden for den tidligere forbudszone.

De to reaktorer, der ikke var i drift under katastrofen og dermed ikke tog skade, skal bruges til forskning i forskellige teknikker til den 40-årige arbejde med at dekommissionere de ødelagte reaktorer.

Tepco vil selv flytte cirka 500 erfarne ledere til Fukushima som en del af den strategi, lyder det i dokumenterne.

Ulykken og den efterfølgende midlertidige nedlukning af de øvrige japanske atomkraftværker, koster dyrt for Tepco. Netop økonomi er en årsag til, at selskabet nu skal gennemgå en større omstrukturering og gennem en stor sparerunde, samtidig med at det tager ansvaret for at rydde op efter katastrofen.

Alene dekommissioneringen af de ødelagte reaktorer 1-4 er estimeret til at koste 190 milliarder kroner inklusive et depot til affaldet fra arbejdet, skriver Tepco i sin forretningsplan.

Med sin accept af planen har den japanske regering også godkendt, at Tepco genstarter to af syv reaktorer på verdens største atomkraftværk, Kashiwazaki-Kariwa før sommer. De resterende skal ifølge Japan Times startes op inden udgangen af 2014.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>