Anklage: Apple og Google vildleder børn til at bruge mange penge på apps

Apple og Google vildleder børn med gratis apps, der alligevel er fyldt med knapper, hvor børnene kan bruge masser af penge. Det er i hvert fald opfattelsen hos EU-kommissionen, som vil stramme op på, hvordan de store amerikanske it-giganter markedsfører apps, skriver avisen The Guardian.

Selvom en app er gratis i henholdsvis Apples App Store eller Googles Google Play-butikker, kan den indeholde en række muligheder, hvor børn eksempelvis kan tilkøbe nye våben i kampspil eller nye farve til digitale påklædningsdukker. På engelsk kaldes det in-app purchases, eller blot IAP.

Og fordi købsknapperne oftest er blot ligner de øvrige knapper i spillet, kan det være svært for børn at vurdere, om de rent faktisk bruger penge og hvor meget. Viviane Reding, der kommissær for justits i EU-kommissionen formulerer det sådan her:

»Vi er nødt til at beskytte børnene bedre, når de bruger de apps, som er gratis, men hvor man alligevel kan ende med at bruge rigtig mange penge. Det bryder ikke alene med EU’s regler, men også med god markedsføring,« siger hun til The Guardian.

Over årene er der sket visse forbedringer i de forskellige app-butikker. Eksempelvis kan forældre med Apples iOS-styresystem giver børnene indskrænkede muligheder for at trykke rundt i både spil-apps og andre programmer, hvis de låner forældres iOS-enheder.

Det kommer i kølvandet på en række sager hos både Apple og Google, hvor børn har købt for adskillige tusinde kroner. Går man tilbage til 2011 brugte en britisk dreng for hele 36.000 kroner på to apps. Her refunderede Apple dog pengene til drengens far, der stod som kontoindehaver.

EU-kommission vil ikke blot kigge på de sædvanlige knapper til at føre IPA. Også bannere med store-blinkende reklamer om at ‘køb nu’, ‘buy now’ og ‘opgradér nu’ skal begrænses, så børnene ikke bliver unødigt fristet til at købe løs.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>