Avis: Regeringen overvejer at droppe udskældt milliardafgift på opvarmning

Regeringen overvejer helt at droppe den forsyningssikkerhedsafgift, som skal lægges på alle brændsler til rumvarme. Det skriver Børsen med henvisning til en unavngivne kilder tæt på forhandlingsforløbet om afgiften. Den skulle have været indført nu, men er blevet forsinket.

Forsyningssikkerhedsafgiften vil give højere varmeregninger, men også bidrage med 2,8 milliarder kroner om året til statskassen. Den har vist sig vanskelig at indkræve på en retfærdig måde uden et stort bureaukrati.

Børsen skriver særligt om den del af forsyningssikkerhedsafgiften, som går ud på at lægge skat på brænde. Et eksempel ville være, at skal man bygge et hegn af træ, skal man sende billeder af hegnet ind til Skat for at dokumentere, at man ikke blot brænder træet af i sin brændeovn – og dermed skal betale forsyningssikkerhedsafgift. Det vil i sagens natur blive temmelig bureaukratisk, hvilket skatteminister Morten Østergaard (R) erkender.

»Det går ikke at gennemføre det lovforslag, der blev sendt i høring, for der kan vi jo se, at det ville give så mange problemer, at der er nødt til at ske justeringer,« siger han til Børsen.

Den radikale minister vil dog over for Børsen ikke uddybe, hvad han mener med ‘justeringer’. Afgiften fra et energiforlig fra 2012, som alle partier i Folketinget undtager Liberal Alliance skrev under på.

Læs også: Næste år skal der betales brændeafgift på plankeværket

Uheldige konsekvenser

Tilbage i november 2013 kom det frem, at afgiften ville reducere genanvendelsen og sende mere affald til forbrænding – stik mod regeringens nye ressourcestrategi, der vil have danskerne til at sortere metal, plast, elektronik, træ og lignende for sig, så det kan genanvendes. Skats egne beregninger viser, at 85.000 ton træaffald fremover vil blive læsset ind i forbrændingsanlæggene i stedet for at blive eksporteret eller genanvendt i Danmark.

Et andet eksempelvis gælder danskere, som henter brænde i skoven. Er der tale om nedfaldsgrene, pålægges brændet ikke afgift. Men har man fysisk savet grene af eller kløvet brændet, så skal der pålægges afgift.

Afgiften er desuden skyld i, at danskere med miljøvenlig fjernvarme kan se frem til meget højere varmeregninger.

Læs også: Ny afgift giver københavnere markant dyrere fjernvarme

Skatteministerens nye udmelding glæder de konservative i den konservative folketingsgruppe.

»Det er ubegribeligt for mig, at det har taget dem så lang tid at finde ud af, at den model var fuldstændig umulig at gennemføre og har så mange negative konsekvenser,« siger partiets finansordfører, Mike Legath, til Børsen.

Han understreger dog, at staten skal have fundet et alternativ til afgiften, hvis den bliver droppet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>