Bliver salget af Nets danskernes næste Dong-sag?

Snart skal betalings- og informationsvirksomheden Nets sælges.

Det betyder, at flere danske og udenlandske investorer står klar til at betale Nets milliarder af kroner for at overtage kritisk dansk infrastruktur som dankortet, NemID og Betalingsservice, som vi - altså du og jeg – bruger hver dag.

De seneste uger har budt på heftig virak om netop frasalg af kritisk dansk infrastruktur, da det blev besluttet, at 19 procent af energikæmpen Dong skal havne i hænderne på investeringsbanken Goldman Sachs for omkring otte milliarder kroner.

Sagen om Dong-frasalget fik tusinder til at demonstrere foran Christiansborg og hundredetusinder af danskere til at skrive under på, at handlen ikke skulle gennemføres, mens det er blevet debatteret heftigt, om det er fornuftigt at sælge lidt mindre end en femtedel af Dong til investeringsbanken.

Mens finalefeltet til at overtage Nets (tidligere kendt som PBS) er ved at blive barberet ned til den endelige vinder, er det store spørgsmål så, om folk vil på gaden, til underskriftsindsamlingen og debatten igen – eller om det hele kommer til at foregå mere stille og roligt denne gang.

Lad os se på, hvad der taler for og imod en folkelig sag, når Nets bliver afhændet inden for den kommende tid.

Disse ting taler for Facebook-rabalder 
Dong-investoren Goldman Sachs har tidligere i Nets-forløbet sagt farvel til at få ejerskab over NemID, men Nets-salget indeholder alligevel lidt af samme sprængstof, der fik Dong-sagen og efterfølgende partiet SF til at eksplodere.

Den allervigtigste årsag til et eventuelt folkeligt stormløb på de sociale medier er Nets’ helt centrale rolle i den danske digitalisering og dermed infrastruktur, hvor dankortet i butikken og NemID på nettet er blevet to fuldstændige uundværlige størrelser for omkring fire millioner danskere.

Et nyligt dankort-nedbrud i mange timer og sidste års flere dage lange NemID-nedbrud har om noget vist, hvor afhængige vi er af, at disse services virker upåklageligt.

For investorerne handler Nets-salget om at overtage en it-forretning, der om muligt skal drives endnu mere strømlinet.

Vil en kapitalfond med profitmaksimering for øje sørge for, at de noget nær livsnødvendige services kører som smurt i olie i fremtiden?

Desuden er debatten om gebyrer på dankortet forlængst blevet skudt i gang.

Næste logiske frygt kan meget vel blive gebyrer på NemID-transaktionerne, hvilket næppe er blevet mindre af, at købsprisen i de forgangne måneder er steget fra de forventelige ni milliarder kroner til en pris helt op mod 15 milliarder kroner.

Fortsættes …

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>