Blog: ”Kan vi ikke bare flytte det hele ud i skyen?”

Det spørgsmål kan jeg høre, mange it-ansvarlige efterhånden får fra ”Forretningen”, ledelsen og alle de andre, der skal bruge it’en til at få deres job gjort. De stiller det, når de ikke kan forstå, der skal være så meget snak om it -infrastruktur, svartider, servicevinduer, sikkerhed, systemopdateringer med meget mere. For cloud – den allestedsnærværende lyserøde sky -– det lyder da som løsningen på samtlige problemer! It-leverandører lover ro i maven, uafbrudt søvn om natten, slut med alle dine bekymringer, hvis bare du lægger det hele ud i skyen!

På en eller anden måde er skyen/cloud blevet tidens mantra, og det er selvfølgelig den vej, udviklingen går. Vi er der bare først, når teknologien er med, og det er den slet ikke endnu.

Samtidig er det stadig en kæmpe udfordring at få de forskellige systemer til at spille sammen – også når de ikke engang ligger i skyen. Så selvom salgsdirektøren nogle steder egenrådigt kan indkøbe et CRM-system i skyen, bliver han på et tidspunkt nødt til at runde it-afdelingen, hvis han vil have CRM til at spille sammen med fx ERP og BI i virksomheden. Og hvis man bruger et BI-system, der trækker data ud af alle de lokale systemer (også CRMen), og bruger det som beslutningsgrundlag, får man i sagens natur problemer, hvis man rykker et af de lokale systemer ud i skyen. For det, mange glemmer i deres overvejelser er, at der skal skabes integration mellem tingene i skyen, før de kører, som vi er vant til.

Så hvis man overvejer at flytte fx ERP- eller BI-systemer ud i skyen, skal man nødvendigvis stille sig selv spørgsmålet: ”Er det muligt for mit systemkompleks? ” Og svaret vil i 80 – 90 % af tilfældene være nej. For de systemer og løsninger, de fleste virksomheders forretning er baseret på, kan i dag ikke leveres som en færdig softwarepakke tilgængelig via en browser eller en app og uden anvendelse af VPN-tunnel eller andre dedikerede connections mellem brugerens adresse og udbyderen. Langt de fleste af de systemer, virksomheder bruger i dag, er hverken født eller forberedt til cloud, og derfor er der ikke nogen, der leverer dem som en cloud service.

Det man kan i dag, for at undgå selv at skulle løse alle it-opgaver, er i hovedtræk tre ting:

  1. Man kan outsource driften af ERP-systemer, BI-løsninger og lignende forretningskritiske systemer og på den måde langt hen ad vejen få dem ud af sit hår. Men det er ikke det samme som at ”lægge dem ud i skyen”. Outsorcing er en gammel traver, som alle ved, ikke nødvendigvis automatisk giver adgang til en bekymringsløs tilværelse for hverken it-chefen, den administrerende direktør eller andre involverede parter.
  2. Man kan købe sin infrastruktur som en service og betale efterforbrug i stedet for selv at foretage initial investeringen.
  3. Købe services fra cloud systemer, det vil sige systemer der er udviklet i skyen, fx Microsoft Office 365 og e-conomic.

Den gode nyhed er, at de store spillere langsomt men sikkert er begyndt at dreje deres softwareudvikling mod, at systemerne skal være cloud-ready. I sidste uge var jeg på IBM’s PartnerWorld Leadership Conference, hvor de for alvor meldte ud omkring deres erkendelse af, at man ikke ”bare kan flytte tingene ud i skyen”. Succes med cloud kræver, at tingene skal være født i skyen eller være designet til at kunne leveres som en cloud service.

Så for at svare på det spørgsmål, der synes at være på alles læber for tiden: Nej, man skal ikke regne med, at man kan flytte ”det hele” ud i skyen i ét hug. Man kan måske erstatte nogle af ens eksisterende systemer med en service leveret fra skyen, eller man kan få dele af sin it-infrastruktur leveret som en service. Sidstnævnte, infrastruktur as a service, er ifølge IDC det, markedet i dag tager hurtigst imod, fordi mange har opdaget, at man så selv slipper for at arbejde med vedligehold og systemopdateringer, triviel daglig drift, firmwareopdateringer, serviceaftaler, kapacitetsplanlægning, 24/7 beredskab m.m. Så den mest realistiske start på rejsen ud i skyen kunne for de fleste danske virksomheder starte i serverrummet. Og så er man da på vej!

Version2 holder datacenterkonference den 13. marts 2014. Læs mere og tilmeld dig her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>