Blog: Tag internettet tilbage

I går var det taginternettettilbage-dag og jeg havde i en travl hverdag prioriteret at møde op til min første demonstration siden 90′erne for at vise min støtte. Deltagerne var en broget forsamling som umiddelbart lignede nogle fra netop 90′erne: Anarkister, trotskister, USA-hadere, autonome, folk med sølvpapirshatte og en del færre … almindelige mennesker. Jeg skal ikke afvise at andre socialgrupper kan have sluttet sig til mens demonstrationen bevægede sig ned af St.Kongensgade men da var jeg smuttet igen. Hvorfor kan den slags ikke trække flere mennesker ud på gaden?

Som sådan er jeg ikke overrasket over NSAs overvågning. Omfanget har dog været nyt for mig og sikkert også andre. Men det er sådan set heller ikke det mest interessante ved sagen, som jeg ser det.

Det interessant er udviklingen. Statslige og ikke-statslige aktører havde nok ikke for 10 år siden kunne opsamle og analysere så mange data om folk som NSA gør i dag. Samtidigt er der næppe nogen af os, som tør gætte på hvor meget mere omfattende overvågningen kan blive om 10 år – og så til en brøkdel af omkostningerne i dag.

Overvågning i form af profilering fra de kommercielle aktører er blevet fremhævet som et gode for os: Vi får mere relevante reklamer for varer, vi gerne vil have, hvilket gøre dem mere værd for annoncøren og dermed kan vores yndlingssites beholde deres kvalitetsindhold gennem reklame-finansiering. Win-win-win. Imidlertid er vi ved at være derhenne at teenage piger bliver profileret som gravide før deres familier får det at vide og hvor forbrugeren, som er tæt på at ville købe en vare, oplever højere priser i forhold til hvad andre forbrugere får tilbudt. Eksemplerne er endnu få og anekdotiske, men udviklingen er ikke til at tage fejl af. Vi som forbrugere ser ikke ud til at vinde i det lange løb.
Så hvad skal vi gøre ved det? Hvordan tager vi internettet tilbage?

Vi skal øge omkostningerne ved overvågning. Når det løbende bliver billigere og billigere at indsamle data, må vi reagere ved konstant at øge omkostningen ved overvågning. Sikker kryptering af kommunikation og af data og sikring af at identiteter ikke kan trackes på tværs af sites er noget af det, der skal til. Samtidigt skal der ske en mere grundlæggende sikring af udstyr og protokoller som PHK har skrevet en del om.

Vi må holde op med at være så naive. Nu tilhører jeg gruppen af grumpy old (IT-)men som sammen med andre læsere af version2 og folkene med sølvpapirshatte for længst er blevet opmærksomme på hvor vi sætter vores data i spil. Men resten af befolkningen i verdenens mest tillidsfulde land har ikke rigtigt forstået konsekvenserne af deres løse omgang med fortrolige data. Sikkerhed koster, og i dag vil brugerne ikke rigtigt betale prisen. Når selv Angela Merkel efter sigende brugte sin almindelige mobiltelefon til fortrolige samtaler i stedet for den sikrede men besværlige, som hun havde fået af sikkerhedstjenesten, så er der lang vej igen. Jeg hørte også i sidste uge Hans Jørgen Bonnichsen fortælle om målrettede forsøg på indtrængen til virksomheders interne data og den næsten forgæves kamp med at få medarbejderne til at tage sikkerheden seriøst.

Politikerne må på banen. Hvis overvågning bliver billigere og mere effektiv, er der reelt kun lovgivningen, det vil sige politikerne, som står mellem os og dem, der vil overvåge os. Dansk lovgivning er ikke nok, slaget skal stå på EU-plan. En effektiv regulering og høje bøder skal nok holde de kommercielle ikke-statslige aktører i ørerne. Der skal også ske noget i form af en modvægt til det offentliges fokus på effektivisering hvor embedsmænd i god mening sparer ved at øge delingen af borgernes data i det offentlige. Indsatsen er forbilledlig set fra en økonomisk vinkel, men jeg savner en politisk diskussion af borgernes rettigheder holdt op imod de hårde økonomiske fordele ved at den offentlige sektor i stigende omfang deler borgernes data på tværs.

Ingen af de forslag er nemme at udføre. og hvis de få hundrede deltagere i demonstrationen skulle fungere som barometer er jeg desværre skeptisk om de vil få den store opmærksomhed.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>