Computer-krigshelt på 5 ton fylder 70 år

Computerteknologien kom til at spille en afgørende rolle under Anden Verdenskrig, og det er nu 70 år siden, den første britiske Colossus-maskine gik i gang med at knække den første krypterede tyske meddelelse.


Foto: tnmoc.org

Colossus-computeren var den første elektroniske computer, som kunne programmeres til at bryde krypteringen, og i løbet af Anden Verdenskrigs sidste år nåede i alt 10 Colossus-maskiner at knække 63 millioner krypterede tegn, som var opfanget fra tyskerne.

Tyskerne havde udviklet avancerede mekaniske krypteringsmaskiner, hvor Enigma-maskinen især gav de allierede styrker problemer med at bryde krypteringen med håndkraft.

Colossus kunne behandle op mod 5.000 tegn pr. sekund og kunne i gennemsnit finde frem til, hvordan den tyske afsenders Lorenz-krypteringsmaskine var indstillet i løbet af fire timer og dermed bryde koden.

Colossus havde vist sig at være så effektiv, at dens eksistens blev holdt hemmelig i 30 år, selvom der var tale om en maskine, som ikke ligefrem kunne gemmes væk.

Med en vægt på 5.000 kilogram, over to meter høj, mere end tre meter bred og over fem meter lang med adskillige bevægelige dele, syv kilometer ledninger og et strømforbrug på 8 kilowatt, var Colossus nærmest et lille datacenter.

Det britiske computermuseum byggede i 2007 en fungerende kopi af en Colossus ud fra nogle få fotografier og delvise kredsløbsdiagrammer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>