Blog: Efter Snowden: Det slukørede Europa

Januar måneds 7. internationale konference om computere, Privacy og databeskyttelse, CPDP2014.org stod i slagskyggen af Edward Snowdens afsløringer af den amerikanske efterretningstjeneste NSA’s omfattende aflytninger.

Den danske regering reagerede spagfærdigt på Edwards Snowdens lavine af afsløringer om NSA’s omfattende aflytningsaktiviteter, som kom i skred sidste år. Og bortset fra enkelte forargede udbrud, da nyheden om den tyske kansler Angela Merkels telefon var blevet aflyttet af NSA kom frem, har der ikke været meget synlig europæisk aktivitet på området. De fleste politiske meldinger har været temmelig lavmælte, og EU-Kommissionen usædvanlig fåmælt.

Sådan var indtrykket også i høj grad Prosabladets udsendte overværede den mest toneangivende europæiske datasikkerhedskonference, Computers, Privacy and Data Protection – CPDP2014, som blev afviklet i Bruxelles i sidste uge.

Lobbyister, politikere, forskere og nationale- og EU-embedsmænd var samlede for at drøfte tingenes tilstand. Og to ting var slående – dels hvordan alting var gennemsyret af Edwards Snowdens afsløringer. Dels hvordan det ikke blev direkte drøftet – i hvert fald ikke på konferencens to første dage. Det overordnede indtryk er, at mange interessenter i et eller andet omfang føler, at NSA’s overvågningsaktiviteter har trukket tæppet væk under fødderne på de vanlige aktører i Europa.

Retstilstandene i Europa har tilsyneladende ikke spillet den store rolle for den informationsindsamling, der er foregået hos de involverede efterretningstjenester. Og den amerikanske præsidents nyeste melding fra midten af januar om, at man vil gøre det sværere af aflytte amerikanske borgere, har ingen betydning i Euro

Impotent kommission

På konferencens tredje dag blev EU-Kommissionens magtesløshed for alvor udstillet – hvad nytter det at arbejde med at forbedre databeskyttelsen, hvis europæiske tjenester som det britiske GCHQ i samarbejde med NSA uhindret kan udføre detaljeret aflytning af europæiske borgere og virksomheder? Og impotensen viste sig gennem de usædvanlig vage meldinger, som tilstedeværende EU-embedsmænd afleverede på konferencens sidste og tredje dag, hvor hovedemnet endelig handlede om USA’s aflytningsadfærd.
- Vi undersøger stadig omfanget af aflytninger og er slet ikke færdige med udredningsarbejdet, lød det flere gange fra de fremmødte EU-embedsmænd.

En af dem, Paul Nemitz, nævnede i en bisætning, at der egentlig ikke var meget nyt i Snowdens afsløringer, bortset fra “det meget tætte samarbejde mellem NSA og store amerikanske it-virksomheder,” som tjenesten havde anvendt til at få direkte adgang til borgere og virksomheders private data.

Storebror dikterer reglerne

På den baggrund klingede meldinger fra nationale embedsmænd ansat i de forskellige landes lokale datatilsynsmyndigheder om bestræbelserne på at få virksomheder til at overholde gældende regler for håndtering af personfølsomme data da også sært hult.

For hvilken betydning har nationale regler, hvis storebror, i dette tilfælde i form af NSA, har sine helt egne spilleregler?

NB!
Hvis Privacy har din interesse, så læs gerne videre:

Mød en af privacy-debattens tunge drenge hos PROSA d. 13/2:

Den britiske borgerrettighedsforkæmper Simon Davies, http://privacysurgeon.org/blog er en af de absolutte internationale sværvægtere i privacy og databeskyttelsesdebatten.

PROSA har inviteret ham til at give sit bud på, hvordan Europa skal reagere i kølvandet på afsløringerne af NSA’s masseaflytninger og tætte overvågningssamarbejde med store amerikanske it-virksomheder.

Alle interesserede er velkomne. Deltagelse er gratis, men kræver tilmelding.

Tid: Torsdag den 13.2 kl. 17-20
Sted: PROSA, Vester Farimagsgade 37A
DK-1606, København V
Tilmelding her: www.prosa.dk/link/930

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>