Erhvervsminister: Nyt mobilnetværk er redningen for danskere med håbløst internet

Står det til erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen kommer der ikke flere statslige fonde for at sikre danskere overalt i landet brugbare internetforbindelser.

Det fremgik af en debat i Folketingssalen, hvor Venstres Flemming Damgaard Larsen stillede spørgsmål til den socialdemokratiske minister om, hvordan regeringen forholdt sig til anbefalingerne fra det såkaldte IKT-Vækstteam om mere aktivt at udbedre internetmangler.

Vækstteamet – en tænketank for, hvordan Danmark kan få mere vækst gennem digital udvikling – foreslog blandt andet en bredbåndsfond eller en lånegaranti fra staten til investeringer i bedre bredbånd.

Læs også: Her er de ti it-anbefalinger, som skal give 5.000 nye job

Henrik Sass Larsen pegede på, at kommunerne kunne låne fra en pulje på 50 millioner kroner, men var modstander af en bredbåndsfond, fordi det kunne få teleselskaberne til at stoppe deres egne investeringer.

»Så derfor vil jeg advare mod at gå ad den vej med at skabe fonde til det ene, det andet og det tredje, men følge udviklingen, og indtil videre ser det altså ud, som om det går i den rigtige retning, altså at vi får den her ønskede udbygning i forhold til bredbåndet og mobilnettet. Så jeg er sådan lidt fortrøstningsfuld med hensyn til, at det går i den rigtige retning,« svarede Henrik Sass Larsen.

Læs også: Ny kortlægning: 70 procent af danskerne kan få internet med 100 megabit/s

En af de store forbedringer, der vil ske for udkantsområder uden brugbart internet via fastnet er mobilt internet fra det nye 4G/LTE-netværk i 800 mhz-båndet, som teleselskaberne er i gang med at udrulle. Det var nemlig et krav fra statens side, da licenserne blev solgt på auktion, at 207 særligt internetudfordrede postnumre skulle dækkes af netværket. Den effekt vil borgerne der snart kunne mærke, lød det fra ministeren.

»Det vil give en mobil bredbåndsdækning med en oplevet hastighed på 10 megabit i de 207 postnumre, der har størst behov for at forbedre adgangen til bredbånd på tværs af landet. TDC har tilkendegivet, at dækningen i de 207 postnumre vil være på plads med udgangen af 2014,« sagde Henrik Sass Larsen.

Flemming Damgaard Larsen pegede i debatten på, at kravet om digital selvbetjening og digital post ikke hang sammen med den internetvirkelighed, mange danskere i landets yderkanter oplever.

»I dag er situationen den, at mobil- og bredbåndsdækningen i yderområderne og på småøerne er utrolig ringe og meget usikker, og det besværliggør jo ikke kun bosætningen, men også virksomhedsdriften i yderområderne og på småøerne og øerne i det hele taget,« sagde venstremanden.

Og det er ikke bare enkelte steder, pointerede han.

»Nu er jeg medlem af Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer, og vi får den ene melding efter den anden om, at det ikke bare er nogle få steder, der er et problem. Det er virkelig udbredt i yderområderne og på øerne, også de helt små øer. Det er virkelig et problem.«

Ministeren pegede omvendt på den nye bredbåndskortlægning, som Erhvervsstyrelsen udgav for nylig, hvor konklusionen var, at højst 10.000 husstande og virksomheder i landet ikke kunne få downloadhastigheder på mindst 2 megabit/s.

»Jeg mener selvfølgelig, at teknologien skal være til rådighed, når man stiller de krav til borgere og virksomheder. Men vi prøver også at lave en løbende opgørelse ovre hos mig over, hvordan det ser ud med bredbåndsdækningen, og hvordan det ser ud med mobildækningen rundt omkring i landet, og det ser altså markant bedre ud, når vi måler op, end det, vi nogle gange hører om,« sagde Henrik Sass Larsen.

Læs også: It-chef: Bredbåndskortlægning er ikke retvisende i min kommune

Læs hele debatten (pdf, side 17)

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>