Danmark skal forske i at lagre energi, batterier, kemiske forbindelser og varmt vand

Batterier, kemiske forbindelser og termisk lagring. Det er de tre områder, som en projektgruppe anbefaler, at den danske forsknings- og udviklingsindsats inden for energilagring skal koncentrere sig om i fremtiden.

Det fremgår af en ny rapport, som er udarbejdet på vegne af institutioner som EUDP, ForskEL & ForskVE, Det Strategiske Forskningsråd, Eforsk og Green Labs. Pennefører af sektionsleder Allan Schrøder Pedersen, DTU Energikonvertering, som har fået fra en gruppe repræsentanter fra både forsknings- og industrimiljøer..

Med valget af de tre områder er termisk-mekaniske lagringsmetoder som trykluft-lagring eller lagring af strøm i en membran under tryk altså fravalgt:

»Vi har taget udgangspunkt i de områder, hvor vi har mange kompetencer i Danmark, og hvor vi ser aftagemuligheder for teknologien,« forklarer Allan Schrøder Pedersen fra DTU Energikonvertering.

Han tilføjer, at vi godt nok ikke har batteriproducenter herhjemme, men at der udføres meget forskning og udvikling inden for batterier.

»Men vi har ikke aktiviteter inden for trykluftlagring, og vores geografi forhindrer pumpelagre. Hvad angår membranlagrings-projektet, så er det et enkeltstående projekt, som endnu har nogle hurdler, det skal overvinde,« siger han.

Læs også: Efter to års forsøg: Vejen banet for nedgravet pumpelager til vindmøllestrøm

Allan Schrøder Pedersen påpeger, at man selvfølgelig skal overvåge udviklingen i udlandet på blandt andet trykluftlagring, da vi har et par salthorste, som kunne egne sig godt til trykluftlager.

»Og så skal man jo altid være åben over for nye ideer, der kommer til,« siger han.

Allan Schrøder Pedersen mener, at lagring af varme måske er lidt overset:

»Vi taler meget om el-lagring, men i virkeligheden udgør el kun en begrænset del af vores energiforbrug, så der bliver også et stort behov for at lagre varme fra for eksempel solfangeranlæg,« siger han.

Læs også: Nu har Danmarks største solvarmeanlæg endelig fået grønt lys

Rapportens konklusioner har taget udgangspunkt i de vigtigste danske politiske målsætninger. Det vil sige, at 50 pct. af elforbruget skal dækkes af vindenergi i 2020, at forbrug af el og varme skal dækkes af ikke-fossile ressourcer i 2035, og at Danmark skal være uafhængig af fossile energikilder i 2050.

Det er yderligere forudsat, at biomasse og el-forbindelser til udlandet ikke vil være tilstrækkeligt til at sikre den fornødne fleksibilitet i el-systemet og samtidig tilvejebringe tilstrækkeligt brændstof til den danske transportsektor.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>