EU vil fravriste USA kontrollen med internettet

EU’s formand for digitale anliggender, Neelie Kroes, har i dag fremlagt en række forslag, der skal genskabe borgernes tillid til internettet, og fratage USA kontrol med et vitalt infrastrukturelt organ.

Et af hovedpunkterne er et forslag, der skal fremskynde internationaliseringen af ICANN – den organisation, der står for koordineringen af internettets adressesystem. Organisationen ligger i USA, men mange lande har længe ønsket at ICANN skulle flyttes fra USA og over i FN-regi.

Og i en pressemeddelelse påpeger Neelie Kroes, at den senere tids afsløring af amerikansk masseovervågning af internettet stiller spørgsmålstegn ved USA’s kompetencer på området for forvaltning af internettet.

»Nylige afsløringer af masseovervågning stiller drager tvivl om USA’s rolle i internetforvaltningen. Når man tager nutidens USA-fokuserede model i betragtning, så er det nødvendigt at iværksætte en flydende overgang til en mere global model, mens man beskytter de underliggende værdier om, at internettet forvaltes af mange parter«, udtaler Neelie Kroes.

Udover en fast tidsplan for internationaliseringen af ICANN fremlagde Neelie Kroes også forslag om at etablere en online-platform, der skal skabe større gennemsigtighed i internet-lovgivningen samt at styrke det globale forum for internetforvaltning.

Det foreslås også, at man udarbejder et sæt principper for forvaltningen af internettet, der skal sikre dets frie og ufragmenterede form.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>