Forsvaret Efterretningstjeneste: NSA spionerede ikke mod danskerne ved klimatopmøde

Da verdens topledere mødtes i Bella Center i december 2009 til klimatopmødet COP15, var de amerikanske agenter fra NSA lutter øre og fik for eksempel adgang til de danske værters ’plan B’, et hemmeligt kompromisforslag, hvis forhandlingerne gik i hårdknude. Det afslørede Information i sidste uge.

Læs også: NSA spionerede mod klimatopmødet i København

Men der var ingen spionage mod danske politikere og diplomater, melder Forsvarets Efterretningstjeneste efter at have undersøgt sagen. Det skriver Politiken.

At NSA fik fat i det hemmelige forhandlingsoplæg, som den amerikanske efterretningstjeneste har skrevet om internt i papirer, Edward Snowden har lækket, må der være en anden forklaring på, for eksempel at NSA overvågede andre landes delegationer, lyder meldingen.

Lederen af Forsvarets Efterretningstjeneste, Thomas Ahrenkiel, understreger, at udmeldingen ikke bare er en bevidstløs gentagelse af tidligere benægtelser. FE følger løbende med og undersøger de afsløringer, der kommer i pressen, og har løbende en ’god og tæt’ dialog med efterretningstjenester i andre lande om, hvad der er sket.

»Det er på baggrund af den dialog, at vi fra tjenesternes og regeringens side kan fastholde de udtalelser – nemlig at vi ikke har grundlag for at antage, at der foregår ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark,« siger han til Politiken.

’Rettet mod Danmark’ er af FE defineret som direkte spionage mod danske politikere og embedsmænd og altså ikke mere bredt spionage, der skader danske interesser.

At det er Forsvarets Efterretningstjeneste og forsvarsminister Nicolai Wammen, som fra regeringens side forholder sig til afsløringerne, er bemærkelsesværdigt, skriver tre journalister på Information. Det er nemlig Politiets Efterretningstjeneste, som har ansvaret for landets kontraspionage, altså at forhindre spionage i Danmark.

Informations journalister blev henvist fra Statsministeriet til Forsvarsministeriet, da de bad om kommentarer til afsløringerne, og dermed blev det Nicolai Wammen, som udtalte sig. Forsvarets Efterretningstjeneste samarbejder med NSA om indsamling af information i udlandet, hvilket stiller ministeren i en slags dobbeltrolle.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>