It-Branchen: Havarikommission spild af tid og penge

Mens politikere er begyndt at tale om behovet for en it-havarikommission, som kan undersøge, hvorfor offentlige it-projekter kuldsejler, mener brancheforeningen It-Branchen, det vil være en direkte dårlig idé med sådan en kommission.

»Vi mener, det er spild at tid og penge, fordi vi allerede har lavet de samme analyser tidligere,« siger formand for IT-Branchens Udvalg for Digital Forvaltning, Michael Holk Wätjen, og fortæller, at udvalget har holdt møde om netop en it-havarikommission.

Han mener, der har været masser af analyser og rapporter på baggrund af fejlslagne projekter. Og at en it-havarikommission derfor blot vil være mere af det sammen. I stedet efterlyser Michael Holk Wätjen handling:

»Det der mangler er handling og erkendelse hos både kunder, rådgivere og leverandører i forhold til, hvad der så skal gøres, når vi nu ved, hvorfor det går galt.«

Vi ved det allerede

Men ved vi virkeligt, hvad der går galt i forhold til fejlslagen offentlig it? Ja, lyder svaret fra Michael Holk Wätjen, der fremhæver den såkaldte Bonnerup-rapport, opkaldt efter formand for det udvalg, der udarbejdede rapporten, Erik Bonnerup.

Rapporten så dagens lys i 2001 og indeholdt en række anbefalinger til at skære i forsinkelserne og skrumpe budgetoverskridelserne ved offentlige it-projekter. Rapporten anbefaler blandt andet at bryde store it-projekter ned i mindre bidder, som hver især kan udvikles i forløb af for eksempel tre eller seks måneder.

Læs også: Bonnerup-rapportens ophavsmænd 10 år efter: Ingen er blevet klogere

»En af de årsager, der har været fremhævet er, at projekterne ikke bliver brudt ordentlig ned. Der er stadig tale om megaprojekter af mange års varighed, som koster mange millioner kroner og involverer rigtigt mange mennesker,« siger Michael Holk Wätjen og fortsætter:

»Hvis man i stedet delte dem op i nogle mindre projekter, som gradvist blev taget i drift og testet, så får man også hurtigt klarhed over, om det overordnede projekt har den rigtige fremdrift, eller om man arbejder i den forkerte retning.«

Overvej standardsystemer

Udover at omsætte ordene om at bryde projekter ned i mindre bidder til handling, så bør offentlige myndigheder også stille skarpt på, om nogle af de standardsystemer, der allerede findes inden for eksempelvis økonomistyring ikke kan bruges i stedet for at få skræddersyet it, mener Michael Holk Wätjen.

»Hvis der er et standardsystem i forvejen og kunden i virkeligheden gerne vil have et standardsystem, så skal man lade være med samtidigt at specificere en hel masse unikke krav, så der efterfølgende skal bruges en masse tid på at tilpasse standardsystemet. Man skal som kunde erkende, om man kan nøjes med et standardsystem, der eventuelt skal tilpasses, eller om man vil købe et helt udviklingsprojekt, fordi man har nogle unikke behov.«

Derudover fremhæver Michael Holk Wätjen Statens IT-projektråd, som allerede følger store offentlige it-projekter. Her skal statslige myndigheder med et budget på over 10 mio. kroner fremlægge deres business case, hvorefter de får løbende feedback på projektet.

Læs også: Forslag om it-havarikommission får støtte på Christiansborg

»Når man så har fået kontrakten, bliver det fulgt op af en halv-årlig indrapportering og mere feedback. Der går man proaktivt ind og ser på, hvad de potentielle risici kan være, og hvad man kan gøre for at undgå, at myndigheden gentager fejl fra andre projekter,« siger han.

Og Michael Holk Wätjen efterlyser en udvidelse af det arbejde:

»Lad os udvide det arbejde til at omfatte flere projekter, også i regionerne og i kommunerne, så det ikke kun er i staten, man evaluerer projekterne. Den form for professionel sparring og hjælp til den enkelte region eller kommune ser vi langt større værdi i, end at man først ser på, hvad der gik galt, når det er gået galt.«

Mens Michael Holk Wätjen beskriver projektrådets rolle under Statens IT som proaktiv, så sammenligner han en eventuelt it-havarikommissions rolle med at se i bakspejlet.

»Så kan man sidde og vente x antal år på, at havarikommissionen får kigget på nogle projekter, og når frem til noget, som vi allerede ved i dag, og som der ikke bliver ageret nok på.«

Læs også Poul-Henning Kamps blogindlæg om It-Branchens holdning til en evt it-haverikommission

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>