Kronik: Energispild i varmtvandssystemer koster milliarder

Energi for milliarder af kroner går hvert år til spilde i danskernes varmtvandssystemer, da to tredjedele af energiforbruget er rent energitab, der aldrig når ud til hanen.

Det kan undre, at der ikke gøres noget for at begrænse det forbrug, da energiforbruget til varmt brugsvand i 2012 udgjorde 75 PJ ¬– eller en tredjedel af det samlede energiforbrug til boligopvarmning, svarende til en udgift på 10 milliarder kroner. Det er en tiendedel af Danmarks årlige energiforbrug på 760 PJ.

Ved at udvikle innovative løsninger – som vi er godt i gang med på andre energiforbrugende systemer – vil vi kunne reducere dette energitab til et minimum. Samtidig kan bakterievækst, der forårsager sygdomstilfælde og dødsfald, reduceres, ligesom der kan opnås en væsentlig bedre afkøling på det fjernvarmevand der anvendes til varmtvandsopvarmning.


Flemming Schrøder er bygnings- og VVS-ingeniør i Alectia A/S

Mange års politiske bestræbelser på at reducere Danmarks energiforbrug og gøre vores byggeri mere energieffektivt har helt undladt fokus på energi til varmt vand, selv om der kunne spares op til 6 milliarder kroner hvert år.

Allerede i 1983 skrev professor Kaj Ovesen, at: ‘Næsten alle distributionssystemer for varmt vand forsynes med cirkulation. De fungerer dårligt med energispild, vandskader og brugsmæssige mangler til følge’ (SBi-meddelelse nr. 9).

I 2005 blev der bevilget 1,8 mio. kr. i forskningsmidler (PSO) til at undersøge energitab i varmtvandssystemer, hvilket fik Ingeniøren til at bringe en omtale af projektet 13. maj 2005 med overskriften ‘Varmt vand giver enormt energispild’, hvor Benny Bøhm, daværende professor på DTU, blev interviewet. Bevillingen åbnede nu mulighed for en nærmere undersøgelse af hvor stort energitabet reelt var fra vores varmtvandssystemer.

Denne undersøgelse bekræftede, at der var tale om store energitab fra varmtvandssystemer – tab der er flere gange større end den energi, der går til selve opvarmningen af vandet. I boliger ligger energitabet typisk på 200 pct. og i kontorbygninger typisk på 900 pct. Dette varmetab fra rør i skakte og vandvarmere i teknikrum og i bryggers bidrager minimalt til opvarmning i opholdsrum – om vinteren.

Da rapporten udkom i 2009 bragte Ingeniøren igen en omtale, og flere landsdækkende aviser viderebragte historien. Men siden er interessen dog stort set udeblevet i Danmark.

Rapporten gav derimod genlyd i udlandet. På grund af denne rapport henvendte Hot Water Forum – en underafdeling af den amerikanske energiforening ACEEE – sig i 2012 til SBi i Danmark for at få et bidrag fra Europa med til den årlige energikonference om varmt vand afholdt i Berkeley Californien.

Jeg deltog i denne konference, hvor mit indlæg blandt andet havde følgende budskab: Energiforbruget til varmt vand i Danmark er størst i det tidsrum, vi ikke bruger det.

Med andre ord er energitabet fra vandvarmere og vandrør langt større i de mange timer, hvor varmtvandssystemer står standby, end selve energiforbruget til opvarmning af det varme vand, der tappes af hanen.

At der overhovedet findes en organisation som Hot Water Forum viser, at der er interesse for energibesparelser på varmt vand i USA. Der er således et marked i USA for energieffektive systemer og produkter. På konferencen blev der fremvist ideer/nyudviklede produkter til energibesparelser på varmt brugsvand, hvor der indgik danske pumper.

Der er et stort behov for større opmærksomhed omkring dette vigtige emne i Danmark, især fra offentlige instanser. Offentlige informationer om energibesparelser nævner ikke varmt vand.

Det er mit store håb, at mange andre end jeg, især myndigheder og politikere med ansvar for energiforbrug, miljø og sundhed vil tage fat i dette energispild. Det må have alles interesse, da vi alle får gavn af varmt vand i vores hverdag.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>