Kunstige muskler af fiskeline 100 gange stærkere end de ægte

Et internationalt hold af forskere har fundet frem til en billig måde at fremstille kunstige muskler på til brug i f.eks. robotter og exoskeletter.

Materialet er noget så simpelt som polymerfibre, som normalt bliver brugt til fiskeliner og sytråd. Det udkonkurrerer langt menneskets ægte muskler – og er meget billigere at fremstille end hidtidige kunstige muskler af metal eller kulstof, skriver University of British Columbia i Canada i en meddelelse.

Trådene af polyethylen og nylon bliver snoet stramt sammen – ligesom når man vrider elastikker rundt for at få et modelfly i luften – og på den måde er det lykkedes at fremstille en slags muskel, der trækker sig sammen og løsner sig, som temperaturen ændrer sig.


Her ses forsker Seyed Mohammad Mirvakili med en kunstig muskel, som kan løfte en to-liter sodavandsflaske. Foto: Eli Paster/University of British Columbia

Til at skifte mellem de to tilstande har de taget et elektrisk varmelegeme i brug, hvilket vises i videoen nedenfor, hvor de får musklen til at bevæge sig og dermed bevæge en operationssaks.

Læs også: Se kunstig ‘muskel’ slå kolbøtter på fugtigt underlag

Forskerne skønner, at de hårtynde fibre kan løfte 100 gange mere end menneskemuskler, og ifølge The Engineer kan ’musklen’ trække sig 50 procent sammen i modsætning til almindelige muskler, der kun kan klare 20 procent af længden.

Ved at sno flere af de tynde fibre sammen opnås mange kræfter. 100 af de små ’hår’ kan løfte omkring 800 kg, fortæller en af forskerne i projektet.

Resultaterne er blevet publiceret i Science.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>