Lidt navle-træ-pilleri mens vi venter på bioenergianalysen

I journalistik har vi fem nyhedskriterier, som pejlemærker for, hvad der er en god historie: aktualitet, væsentlighed, identifikation, sensa­tion og konflikt. Væsentlighed er, hvad der giver os prædikatet som samfundets vagthund. Det er de væsentlige historier, vi fortæller om ved familiefødselsdage for at vise, hvor vigtige vi er.

Men uden de andre kriterier bliver historien ofte så knastør, at familien går ud efter vand og aldrig kommer tilbage. Sådan er det lidt med sagen om træpiller.

I de seneste måneder har Ingeniøren sat fokus på den danske energisektors omstilling fra kul til træpiller. Flere værker har allerede skiftet til træpiller, vi har femdoblet vores forbrug på 11 år, og nu står vi over for en omstilling til syv milliarder kroner, hvor kul i løbet af de kommende år skal erstattes af 4,5 millioner ton træpiller om året.

Det er stort … og CO2-neutralt, kan man læse i det danske energiforlig. Men ingen kan garantere, at træpillerne er CO2-neutrale. Flere førende danske forskere mener ligefrem, at pillerne risikerer at udlede mere CO2, end kul gør. Så hvorfor kan politikere og embedsmænd ikke se, at der kommer røg ud, når man brænder træpiller af?

Netredaktøren går bonanza

Væsentlighed var nøglekriteriet i den første artikel i serien på ing.dk, der fik fint med læsere. Lidt over 4.000 er dog ikke mange (slet ikke set i forhold til, at en flere år gammel video med en helikopter på kort tid kunne indkassere 100.000 klik, fordi den gik amok på Facebook).

At redaktøren havde indsneget det hidtil ukendte ord ‘træpille­bonanza’ i overskriften, vidner nok om, at han var klar over risikoen for, at læserne ville gå ud efter vand.

Men trods svage læsertal og svag interesse fra de store medier ringede og skrev spindoktorer, interesseorganisationer og kraftværksfolk konstant. De skrev kronikker og gik så langt, at de spurgte til, hvilke historier vi ville bringe – underforstået så de kunne forberede deres folk og skrive pressemeddelelser.

En usædvanlig opmærksomhed er som regel lig med en vigtig sag, og i samme periode udsendte Dansk Energi en pjece med rosende ord om træpiller og holdt en stor konference på Christiansborg.

Men politikerne dukkede ikke op. De holdt frikvarter, som tidligere medlem af Klimakommissionen Jørgen Henningsen har formuleret det. Frikvarteret bestod i, at de ventede på den bioenergianalyse, der skal tage stilling til, hvor klimavenlige forskellige typer biomasse er, og hvad vi bør bruge i fremtiden.

Efter at Ingeniøren havde inter­view­et politiske ordførere og ministre i forbindelse med serien, stod det dog klart, at de ikke havde brugt frikvarteret på at læse om CO2-gæld, ILUC-beregninger og andre problemer relateret til biomasse. Og nu var frikvarteret ovre. Det ringede ind i form af telefonopringninger fra Ingeniøren, der havde fået aktindsigt i udkastet til rapporten.

Ligesom en skov af forskere konkluderer rapporten efter udkastet at dømme, at træpiller ikke automatisk er klimavenlige. Kommer de fra affaldstræ, er det fint, men kommer de fra gammel skov eller savanne, ser det skidt ud. Der er brug for politisk handling for at sikre klima­gevinsten, lyder det.

Og så imploderede SF

Om regeringen vil handle, får vi at se. Vi kommer ikke til at vente på nye beregninger fra en klimakommission, et miljøøkonomisk råd eller det nye klimaråd. Vi har alt, hvad vi skal bruge til at tage en beslutning, lød det 29. januar fra Socialdemokraternes klimaordfører, Pernille Rosenkrantz Theil, her i Ingeniøren. Men fem dage senere imploderede SF, og en rokade spredte sig, der gjorde Pernille Rosenkrantz Theil til socialordfører. På posten som klima-, energi-, og bygningsminister blev Martin Lidegaard (R) udskiftet med Rasmus Helveg Petersen (R), så den politiske fremtid for træpillerne er usikker – og med garanti mindre videnstung.

Nu venter alle på politikerne – især Dong Energy, der har sat sine planer på standby. Forsyningssikkerhedsafgiften, der skal lægge afgift på biomasse, er udskudt på ubestemt tid, og bioenergianalysen er forsinket.

Men begge dele kommer lige om lidt. Og vender vi i ventetiden tilbage til træpillerne, så lad være med at gå ud efter vand. For så kommer vi til at gå bonanza igen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>