Nu bliver vindmøllestrøm og spildevandsslam til metan i det danske gasnet

Et projekt i Avedøre skal demonstrere, hvordan biogas og el fra overskydende vindmøllestrøm kan fremstille metan.

Projektet ‘Power-to-Gas BioCat2′ har fået 27,6 millioner kroner fra forskningspuljen ForskEL, og sammen med et søsterprojekt på Renseanlæg Avedøre skal et samlet demonstrationsanlæg nu føres ud i livet. De to projekter løber samlet set op i ca. 100 millioner kroner, fremgår det af en nyhed på Energinet.dk’s hjemmeside energinet.dk.

»Vi får nu endelig skabt koblingen mellem Danmarks rigelige mængder vindkraft og produktion af miljøvenlig gas til det danske gasnet. Sammentænkning er en helt nødvendig brik, når vi skal omstille energisystemerne og på langt sigt udfase kul, olie og naturgassystem,« siger Kim Behnke, forsknings- og miljøchef i Energinet.dk, ifølge hjemmesiden.

På Renseanlæg Avedøre fremstiller virksomheden Electrochaea et elektrolyseanlæg på en MW, hvor vand og strøm fra vindkraft omdannes til brint, som skal anvendes til opgradering af biogas, inden det sendes ud i naturgasnettet.

Renseanlægget i Avedøre producerer biogassen fra forrådnelse af spildevandsslam. Ud over metan indeholder biogassen fra spildevandsslammet også CO2, der ikke kan sendes direkte ud til kunderne. Men via en biologisk proces, hvor mikroorganismer og brint omdanner CO2 til metan, bliver biogassen opgraderet, så den kan sendes ud i naturgasnettet.

Sideløbende bliver en anden teknologi til kemisk opgradering af biogas testet på Renseanlæg Avedøre, hvor overskydende CO2 også omdannes til metan.

Den opgraderede biogas bliver leveret til det lokale HMN-gasnet, og den bliver handlet af HMN Gashandel på almindelige vilkår. Administrerende direktør i HMN Gashandel Ole Albæk Pedersen er ifølge nyheden fra Energinet.dk glad for at være med i et projekt, der kombinerer brint fra overskydende vind og overskydende CO2 fra biogas og giver mere grøn gas til selskabets forbrugere:

»Vi tror på, at vejen frem vil bestå i at udnytte de forskellige energisystemers stærke sider, herunder naturgasnettets store eksisterende fleksibilitet og kapacitet, som allerede er betalt,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>