Ny hjerneskanning på Rigshospitalet stopper overflødig brug af lykkepiller

På Rigshospitalet har forskere udviklet en enkel teknik til at afgøre niveauet af signalstoffet serotonin i hjernen. Teknikken kan forhindre overmedicinering med lykkepiller, fordi lægerne nu på forhånd kan se, om lykkepillernes evne til at hæve serotoninniveauet i hjernen er løsningen, eller om hjernens serotoninniveau allerede er tilstrækkeligt højt, så der er brug for en anden behandling.

I dag oplever omkring halvdelen af folk på lykkepiller slet ikke den forventede virkning, og en af forklaringerne er netop, at depression kan have mange andre forklaringer end niveauet af serotonin.

»At lave billeder af hjernens serotoninniveau er helt nyt. Det giver os en objektiv måde at undersøge et meget væsentligt kemisk kommunikationssystem i hjernen. Det er ikke alene vigtigt i forhold til at diagnosticere depression. Det styrer også en lang række funktioner som appetit, seksualfunktion, humør og døgnrytme,« forklarer professor og overlæge Gitte Moos Knudsen fra Neurobiologisk Forskningsenhed på Rigshospitalet i hospitalets nyhedsbrev.

Serotonin er et signalstof, som hjernecellerne bruger til at kommunikere, og lykkepiller – og i øvrigt også Ecstasy – øger lykkefølelsen ved at hæve serotoninniveauet. Helt præcist virker lykkepiller ved både at hæmme hjernecellernes genoptagelse af serotonin og bevare cellernes evne til at frigive serotonin. Dermed stiger mængden af serotonin i synapserne.

På Rigshospitalet har forskerne brugt et nyt, radioaktivt sporstof, der binder sig til hjernens serotoninfølsomme receptorer. Stoffet er blevet testet på to forsøgsgrupper, hvor den ene gruppe fik et præparat, der hævede serotoninniveauet, mens den anden gruppe fik et placebo. Efter tre uger blev patienterne anbragt i en PET-skanner, og forskerne kunne tydeligt se forhøjede niveauer af serotonin i hjernen på patienter, der havde fået medicin.

Forskningsprojektet er støttet af Lundbeckfonden og medicinalfirmaet Glaxosmithkline. Forskerne forventer, at metoden kan hjælpe til at anskue depression på nye måder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>