OL-deltagere skøjter rundt på dansk is

Selv om der ikke er danskere blandt de strømlinede atleter, der drøner rundt om banen i hurtigløb på skøjter ved vinterlegene i Sotji, har konkurrencen alligevel fået et rød-hvidt islæt. Det iskolde underlag er nemlig blevet til med hjælp fra en dansk virksomhed.

Skanderborg-virksomheden Silhorko, der producerer vandbehandlingsanlæg, har leveret det anlæg, der renser vandet, inden det fryses til is og bogstaveligt talt danner grundlag for konkurrencen i hurtigløb på skøjter.

Vandet skal renses, fordi det er vigtigt, at isen er jævn og fri for grimme overraskelser, når atleterne suser den ovalformede bane rundt med over 50 kilometer i timen på en tynd klinge af metal.

Vandbehandlingsanlægget kører blandt andet vandet igennem en varmeveksler, der eliminerer eventuelle luftbobler, så firmaet bag kan garantere helt luftfri is, forklarer afdelingschef i Silhorko Thomas Dalsgaard.

Hård is er hurtig is

Den boblefri is gør, at skøjterne får bedre fat. Desuden bliver salte fjernet fra vandet, hvilket gør isen hårdere. Det er vigtigt, hvis atleterne skal løbe nye rekorder hjem til fædrelandet.

»Helt overordnet synker mederne på skøjten ikke nær så hurtigt, når isen er hård. Det mindsker friktionen, og derfor kan man tale om, at isen er hurtigere,« siger Thomas Dalsgaard.

Rensningsanlægget er leveret på opfordring af en hollandsk forsker, der har fået til opgave at sikre den hurtigst mulige is til konkurrencerne ved vinterlegene, men så vidt Thomas Dalsgaard er informeret, bruges anlægget kun til konkurrencen i hurtigløb på skøjter, der afvikles i Adler Arena.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>