Ombudsmanden frikender kritiseret funktion i Digital Post

Folketingets Ombudsmand har besluttet ikke at foretage sig yderligere i sagen om Digital Post, som man valgte at gå ind i i slutningen af januar. Det fremgår af en skrivelse fra Ombudsmanden til Digitaliseringsstyrelsen, som Version2 har fået aktindsigt i.

Version2 kunne i november 2013 berette, at myndigheder har mulighed for at ændre i afsender/modtager-feltet i borgerens digitale postindbakke med tilbagevirkende kraft. Hvis flere myndigheder eksempelvis bliver lagt sammen, så vil det i borgerens indbakke fremstå som om, at al tidligere kommunikation med de gamle myndigheder er foregået med den nye.

Læs også: Hård kritik af Digital Post: Myndigheder kan ændre i din indbakke

Datalogi-professor Peter Axel Nielsen fra Aalborg universitet kritiserede dengang Digital Post i skarpe vendinger

»Det betyder jo, at den information, man kan gå tilbage og slå op, ikke længere er troværdig og repræsentativ for, hvad der rent faktisk har fundet sted. Hele ideen ved digital post er jo, at man ikke skal printe ud for at dokumentere«, lød det fra Peter Axel Nielsen.

I januar gik Ombudsmanden ind i sagen og bad om en forklaring fra Digitaliseringsstyrelsen, der er ansvarlig myndighed for Digital Post.

Digitaliseringsstyrelsen oplyste i november til Version2, at man opfatter funktionen som en service til borgeren, og det standpunkt fastholdt styrelsen sin redegørelse til Ombudsmanden.

Og nu fastslår Ombudsmanden altså, at Digital Post ikke er i strid med gældende regler, da man kun ændrer i afsender/modtager – og ikke i selve brevet.

»Jeg har forstået, at de ændringer, som myndighederne kan foretage i postløsningens administrationsportal, ikke berører indholdet af de breve, der er sendt i postløsningen, men giver den enkelte myndighed mulighed for bl.a. at bestemme, hvilken (relevant) betegnelse myndigheden anvender om sig selv, f.eks. ud for breve, der ligger i borgeres og virksomheders indbakke i postløsningen. Under disse omstændigheder har jeg ikke grundlag for at foretage mig videre«, lyder Ombudsmandens konklusion.

Ombudsmanden tilføjer dog, at det ikke betyder, at man finder løsningen hensigtsmæssig – blot at den ikke er ulovlig.

»Mens det falder inden for Folketingets Ombudsmands virksomhed at vurdere, om en ordning er i strid med gældende ret – eller god forvaltningsskik – kan ombudsmanden i almindelighed ikke efterprøve, om en ordning er hensigtsmæssig. Jeg kan derfor ikke udtale mig om hensigtsmæssigheden af den omhandlede ordning«, hedder det i Ombudsmandens konklusion.

Læs også: Forskere: Kommuner tabte 53 millioner på Digital Post i 2013

Digital post var senest i medierne i starten af februar, da to forskere fremlagde en gennemgang af systemets business-case, der viste, at Digital Post har kostet kommunerne millioner af kroner i 2013.

Læs også: KL indrømmer: Aner ikke om digital post giver underskud

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>