Opdateret russisk smartphone tager næste skridt med sin e-ink skærm

Mobile World Congress, Barcelona. MWC 2014 er skudt i gang, og de næste dage byder på nyheder inden for alt, hvad der kan presses ind i kategorien ”mobile”. En af dem er den nye telefon fra russiske Yota Devices, der har skærme på begge sider og gør et forsøg på at løse en af de de største smartphone-problemer – næste opladning.

Version2 har mødt Yotas COO Lau Geckler i Barcelona.

»Brugerens to største irritationsmomenter ved smartphones er selvfølgelig batteritiden, men også det, at man skal lade sin telefon op 100 gange om dagen og trykke 3-4 gange for at komme frem til den mail eller notifikation, eller hvad man nu vil have frem. Og det er de problemer, vi forsøger at løse med YotaPhone«, siger Lau Geckler.

Yotaphone2 har –ligesom sin forgænger- to skærme. En fem-tommer stor farveskærm på forsiden og en 4,7″ EPD-skærm på bagsiden, som minder om det man kender fra blandt andet Kindles e-boglæsere.


Yotas COO Lau Geckler

Man kan selv indstille, hvilke informationer, man vil have vist på EPD-skærmen, der altid er tændt. Altså skal man ikke aktivere farveskærmen for at få vist nyhedsfeeds, sociale medier, e-mails eller andet.

Og til forskel fra den tidligere udgave, kan man ikke blot få vist notifikationerne, men rent faktisk interagere med de bagvedliggende apps – uden at aktivere hovedskærmen.

Idéen er også, at den alternative skærm bruger langt mindre strøm end farveskærmen, og det er derfor muligt at slå farveskærmen helt fra for at spare batteriet uden at give afkald på telefonens kernefunktioner.

»Det eneste man ikke kan uden farveskærmen er at se video og farvebilleder. Man kan stadig ringe, behandle office-dokumenter og bruge de fleste andre funktioner. Så hvis du kommer på ferie uden din oplader, så kan du leve en del længere på denne måde«, fortæller Lau Geckler, og tilføjer, at EPD-skærmen har en levetid på omkring 50 timers aktivt brug.

Nyt marked for app-udviklere

Den anderledes skærm giver mulighede for anderledes applikationer, og til den første YotaPhone har virksomheden selv stået for udviklingen af apps, der udnytter kombinationen af farve-display og e-ink, ligesom man har partnerskab med forskellige udviklere, der blandt andet har sørget for korttjenester og nyheds-apps, der er dedikeret til e-ink.

Men i forbindelse med lanceringen af den nye model frigiver Yota i dag sit SDK til alle udviklere. Og Lau Geckler forventer, at der vil komme et stort antal apps, der kan bruges på EPD-skærmen.

»Vi fornemmer en stor interesse for at lave apps til EPD-skærmen. Og det er utrolig let at tilpasse en allerede eksisterende app, så den også kan vises på EPD-skærmen«, siger Lau Geckler.

YotaPhone2 vejer 140 gram og kører på en Snapdragon 800 Quadcore-processor. Farveskærm og EPD har en opløsning på henholdsvis 1920×1080 og 960×540, og styresystemet er den seneste version af Android. Lau Geckler oplyser, at telefonen bliver tilgængelig i august eller september.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>