Analyse: Derfor vælger Nokia Android

Rygterne har floreret i flere måneder, og mandag bekræftede Nokia så, at det nu snart Microsoft-ejede selskab lancerer en serie af smartphones, som bruger Android.

Men er Nokia ikke stort set alene om at sælge telefoner med Microsofts eget Windows Phone?

Jo, og derfor gælder det også om at holde tungen lige i munden, når man skal forstå dagens annoncering.

Den nye Nokia X-serie er nemlig ingen direkte konkurrent til Nokias Windows Phone-baserede Lumia-serie. Vi kommer altså ikke til at skulle lave en direkte sammenligning mellem Nokia XL og Nokia Lumia 1520.

Vi kommer heller ikke til at skulle sammenligne Nokia XL med Android-familiens flagskib, Samsung Galaxy S5.

Nokias X-serie er nemlig beregnet til et segment, som i dag domineres af store og små kinesiske producenter, der med billige Android-telefoner truer Nokias tidligere solide position på mobiltelefoner til de hundredevis af millioner af mobilbrugere, som ikke har råd til at komme i nærheden af en Samsung Galaxy S5.

Nokia har ikke sat konkrete priser på X-serien, men selskabet vil give dem en position mellem Nokias Asha-serie og Lumia-serien. Det er ikke nødvendigvis en dårlig idé, for den bedst sælgende Windows Phone-telefon har været Lumia 520, som er Nokias billigste Windows Phone-telefon.

Det har Nokia formentlig fortolket som et signal om, at der findes en efterspørgsel i en del af mobilmarkedet, hvor der er mindre opmærksomhed fra de store producenter, som de seneste år har haft Apples iPhone som pejlemærke.

Lige siden de første smartphones fra blandt andet Nokia så dagens lys for mere end et årti siden, så har flere spået, at den næste milliard internetbrugere ville anvende en mobiltelefon frem for en pc.

Når salget af smartphones i 2013 rundede én milliard enheder, så var en væsentlig drivkraft de billige telefoner, understreger analysefirmaet IDC.

»Billige enheder er ikke den attraktive del af markedet, der løber med overskrifterne, men IDC’s data viser, at det er den del af markedet, der driver volumen. Markeder som Kina og Indien er hurtigt på vej mod et punkt, hvor det er smartphones til under 800 kroner, der udgør hovedparten af salget,« udtalte analysechef for mobilmarkedet hos IDC Ryan Reith i januar.

Det er altså en prisgruppe, hvor Nokia lige nu blot har en enkelt Lumia-model. Nokia kunne derfor satse på Asha-serien, men det er stort set Nokias eget miljø, og det gør det svært at tiltrække udviklere til at lave applikationer til platformen.

Dét problem kan Nokia komme uden om ved at vælge Android.

Men er det ikke Google, Microsofts nye ærkerival, der står bag Android?

Ja og nej. Hovedparten af Android er et open source-projekt. Det kan Microsoft og Nokia frit benytte, nøjagtigt ligesom de fleste andre smartphoneproducenter.

Google har så bygget et mere lukket miljø ovenpå, som inkluderer Googles tjenester og en række API’er. Denne overbygning er kontrolleret af Google, og mobilproducenternes enheder skal certificeres af Google, og det kan koste penge.

Nokia og Microsoft har imidlertid valgt at gøre ligesom mange kinesiske producenter og blot nøjes med open source-delen af Android og så bygge videre på den.

Det har været forholdsvis let for Microsoft, fordi Microsoft i forvejen har tjenester, der kan erstatte eksempelvis Gmail, Google Maps, Google Apps og Google Drive. Microsoft har også i forvejen en cloud-infrastruktur, der kan bruges til distribution af apps.

Hvis nogen producent skulle tage Android og lave en forgrening, som kan konkurrere direkte med Googles Android, så er det Microsoft, som kan erstatte tjenesterne med Hotmail, OneDrive, Office Online, Here Maps og Bing.

Begrænsningen ligger i, at app-udviklerne skal vælge at lægge deres Android-apps på Nokias markedsplads, og Nokia og Microsoft skal erstatte de API’er, der er særlige for Googles implementering af Android.

Det er en begrænsning, som betyder mindre for de billige Android-telefoner, som sjældent benytter Googles Android, men det ville være en stor begrænsning, hvis Nokia havde lagt ud med en Android-version af eksempelvis Lumia 1020.

Hvad betyder det så på langt sigt for Windows Phone?

Microsoft står lige nu med et dilemma, fordi der er tre versioner af Windows, som Microsoft gerne vil have samlet så meget som muligt, men de tre versioner skal også dække alt fra kontordesktoppen over tablets til små og store smartphones.

Det er ingen let opgave, men spørgsmålet er, om det vil være andet end blot et internt nederlag for Microsoft, hvis Nokias X-serie vokser sig stor og kvæler Lumia-serien og Windows Phone. Google lancerede Android for at sikre sig fodfæste for den reklamefinansierede søgemaskine på mobiltelefoner. Tilsvarende kan Microsoft vælge at sluge kamelen og gå Android-vejen med sin egen Android-version for at sikre Office og Microsofts skytjenester et fodfæste på mobilmarkedet.

I første omgang kommer Microsoft og Nokia imidlertid til at se lidt vaklende ud på det nordamerikanske og nordeuropæiske marked, hvor vi læser overskrifterne om, at Nokia nu satser på Android.

Det kan blive svært for Nokia at forklare, at Android skal udfylde hullet mellem den på disse markeder ukendte Asha-serie og den stadig kun marginalt sælgende Lumia-serie. I hvert fald uden at budskabet set udefra bliver, at Nokia har opgivet Windows Phone.

Windows Phone får nok lov at leve en rum tid endnu. Microsoft har fået en ny hest at spille på, som kan stække Google på de nye markeder og måske sikre Nokia noget volumen i salget. Men hvis billige Android-telefoner fra Nokia ender med at sælge 100 millioner eksemplarer om året, så bliver argumenterne for at bevare Windows Phone noget mere skrøbelige.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>