Optimerede servere udfordrer x86-platformen: Flere kommer til at gøre som Google og Facebook

Computerkraft på enorm skala er på vej væk fra rack efter rack fyldt med x86-servere, der kunne køre en vilkårlig applikation. Skal vi have fuldt udbytte af teknologien, så kan det betale sig at skræddersy serverne til de applikationer, der skal køre på dem.

»Vi ser hyperscale-tendensen i eksempelvis Googles datacentre, hvor der måske kører én million servere,« siger technology strategy manager Michael B. Jensen fra konsulentfirmaet Accenture til Version2.

Accenture har udnævnt hyperscale til at være én af de tendenser, som vil præge it-verdenen i de næste år. Det ses allerede hos store internetfirmaer som Google og Facebook, som har behov for computerkraft på meget stor skala.

Det indebærer, at infrastrukturen skal kunne skaleres og samtidig være meget robust, og det betyder også, at det kan betale sig at tilpasse serverne, så hardwaren er optimeret til lige præcis den type applikation, de skal køre.

Besparelserne kræver stor skala

Det kan lade sig gøre, fordi det sker på så stor skala, at besparelser i strøm og plads og gevinster i ydelsen eller køling kan opveje omkostningerne ved ikke blot at vælge en standardserver.

»Hardwaren kan optimeres til den applikation, du skal køre. IBM’s Watson, der nu bruges til medicinsk forskning, er specialbygget hardware, som understøtter ‘cognitive computing’. Den tilgang kan også være interessant i den finansielle sektor,« siger Michael B. Jensen.

I finansverdenen ses det allerede med in-memory-teknologierne, som kan gøre visse operationer i en applikation flere tusinde gange hurtigere i forhold til at manipulere data i RAM i stedet for på harddiske.

Det får ikke kun konsekvenser i maskinstuen, men også for den måde, virksomheden kan bruge teknologien på. En bank vil eksempelvis kunne foretage præcise låne- eller investeringsberegninger, mens rådgiveren taler med kunden, uden at skulle vente på en natlig batch-kørsel.

»Det betyder, at du skal genoverveje forretningsgangene, fordi du får muliggjort nogle procesændringer ved hjælp af it. Og den forandringsøvelse kan ofte være sværere at lave end at implementere SAP Hana, hvis man køber det som en servide,« siger Michael B. Jensen.

Brug special-servere i skyen

For mange virksomheder vil den specialiserede hardware til bestemte applikationer ikke nødvendigvis manifestere sig som indkøb af fysiske servere, men i første omgang som en valgmulighed hos de store cloud-udbydere.

Flere udbydere tilbyder allerede et bredere spektrum af konfigurationer til virtuelle servere, og det vil ifølge Michael B. Jensen også komme til at omfatte hardware, der er optimeret til bestemte typer applikationer.

»Jeg tror stadigvæk vi vil have en høj grad af generiske servere, men som cloud-bruger vil du i højere grad kunne sammensætte den service, du køber, og i nogle sammenhænge vil det være specialbygget hardware,« siger Michael B. Jensen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>