Politisk smøl forsinker interaktiv bycykel et halvt år

250 specialfremstillede, interaktive bycykler skulle have været på københavnske stier i november sidste år. Indtil videre må pendlerne dog nøjes med 50 testcykler, som er spækket med børnesygdomme. Med en ny aftale kommer version 2.0 på cykelstien omkring 1. april. Hvis alt går vel.

De store ministersmil var ellers fremme, da den samlede københavnske presse i august sidste år var mødt op til verdenspremieren på bycyklen. Men efterfølgende havnede cyklerne i en politisk limbo.

Forhalingen skyldes især en rodet proces i Københavns Kommune, som resulterede i store uenigheder op til kommunalvalget sidste år, hvor daværende teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF) muligvis havde forpligtet kommunen til mere, end hun var i stand til at opfylde.

Læs også: Bycyklen: En verdenspremiere, der gik lidt i stå

Siden da har der været radiotavshed omkring projektet, og Københavns Kommune erkender at have hængt i bremsen.

»Vi kan lige så godt være ærlige. Københavns Kommune har været længe om at beslutte og tilslutte sig,« siger Niels Tørslev, chef i teknik- og miljøforvaltningen.

Men nu er der langt om længe indgået en ny aftale mellem de tre parter i projektet, DSB, Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune, som forhåbentlig giver tråd i pedalerne.


Københavns kommende bycykler får indbygget tablet og elektrisk hjælpemotor.

Aftaler indebærer, at DSB og Frederiksberg Kommune får mulighed for at trække sig ud af projektet, hvis Københavns Kommune til sommer beslutter sig for ikke at investere de 40 mio. kr., som ellers er afsat til projektet. De to førstnævnte havde tidligere forpligtet sig i otte år.

Parterne har været nødt til at indgå en ny aftale, fordi Københavns Kommune i forbindelse med budgetforhandlingerne i kommunen i september sidste år fik tilføjet et ‘aber dabei’ i aftalen, som betyder, at kommunen først efter den kommende sommer behøver at beslutte, om man vil investere i cyklerne eller ej.

Ingen cykler uden København

Niklas Marschall, der er administrerende direktør i Cykeldk, som tidligere stod for kontrakten mellem firmaet bag cyklerne, GoBike, og de tre købere, kalder situationen for noget ‘værre rod’. Ha n mener, at det skyldes et urealistisk krav fra Københavns Kommune, som ville have samtlige 1.260 cykler på gaden uden at betale en krone i forvejen.

»Så skulle GoBike hænge på et udlæg på 35 mio. kr. Det kan man jo ikke,« konstaterer han.

Læs også: Leder: Cykelflop – kommune kopierer statens skandaløse teknologiindkøb

Med den nye aftale bliver det GoBike, der hænger på regningen, hvis Københavns Kommune trækker sig. DSB og Frederiksberg Kommune kan i princippet føre projektet videre, men i praksis bliver det svært uden København, medgiver vej- og parkchef i Frederiksberg Kommune Jan Bøge Sørensen. Han glæder sig derfor over den nye aftale, som gør, at Frederiksberg nu har en exitmulighed, hvis København forlader projektet.

Hvem har ansvaret?

Det politiske smøleri har betydet, at bycyklen er havnet et sted, hvor ingen rigtig har ansvaret. Officielt står Cykeldk ikke længere for projektet, selv om organisationen har markedsført de nye bycykler.

Bycyklens Facebook-side har stået stille siden først i december, og på hjemmesiden byogpendlercyklen.dk, hvor cyklen også kan reserveres, er ikke opdateret med de seneste planer.

Læs også: Bycyklen trænger til en softwareopdatering

Og sådan fortsætter det ifølge Niklas Marschall. Der er nemlig uklart, hvem der i fremtiden skal stå for markedsføring. Men til februar begynder den næste test af cyklerne, som løber indtil sidst i marts. Den skal vise, om børnesygdommene er udryddet. Efter planen skal 250 cykler så på gaden omkring 1.april.

»Indtil da fortsætter Cykeldk med at holde kommunerne i hånden, så vi kan holde gejsten oppe omkring projektet,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>