Sådan er DR’s streaming-tv blevet forbedret

Efter mange års kritik af DR’s streaming-tilbud, kunne mediegiganten onsdag fejre, at alt video-indhold nu er flyttet til servere hos Akamai, næsten halvandet år efter, at beslutningen om at outsource streaming-opgaven blev taget.

Dermed er det ikke kun servere i DR-byen, der skal håndtere tv-hungrende danskere, som i stor stil lige skal indhente en tv-serie, før næste afsnit begynder søndag aften. Akamai sender indholdet ud til servere mange steder, blandt andet hos store internetudbydere, så danskerne fremover ikke skal slås med en forpustet DR-server, når de vil se Arvingerne på nettet.

Læs også: Efter bøvl i årevis: Nu virker DR-streaming

Men at flytte selve distributionen til en ekstern leverandør er kun en del af det kvalitetsløft, DR’s streaming-tjeneste nu har fået, fortæller selskabets streaming-manager Thomas Elton Jensen.

»Vi har bygget en stor del om i grundmotoren i vores player, så vi fik den tilpasset Akamais streaming og kunne give brugerne en bedre brugeroplevelse. Det var et skift, vi ville have lavet under alle omstændigheder, men flytningen til Akamai var en god anledning,« siger han til Version2.

Playeren, altså videoafspilleren i browseren, har DR selv løbende udviklet, og i den nye version lænede udviklerne sig op ad de streaming-teknologier, som leverandøren Akamai bruger. For eksempel brugte DR et plugin fra Akamai til afspilleren.

Blandt forbedringerne er ’adaptive streaming’, så seerne altid får den bedst mulige kvalitet, ud fra den båndbredde, der er til rådighed i streaming-øjeblikket. Da enkelte har haft problemer med funktionen, er der stadig mulighed for at vælge manuelt mellem fire videokvaliteter, fra cirka 125 kb/s til 1.700 kb/s.

HQ-kvalitet – ikke HD

Den løbende måling af båndbredden og justering af kvaliteten krævede et nyt streaming-format, så DR er gået væk fra det gamle RTMP, som blev brugt længe i Adobes Flash-afspiller. Nu bliver videofilerne serveret gennem formaterne HLS, som bliver brugt i blandt andet iOS, og HDS, som nu er standard i Flash-afspilleren.

»Der er mange i branchen, der er skiftet til HLS og HDS, for her bliver strømmen af video delt op i små sekvenser. Det gør det meget mere robust, og du kan nemmere lave dynamiske skift af kvaliteten, uden at brugeren oplever det. Videoen bliver sendt i små stykker på 10 sekunder, så playeren kan i teorien optimere båndbredde hver 10. sekund,« siger Thomas Elton Jensen.

Selve videoformatet er stadig H.264, som DR skiftede til for fire år siden.

»Det er vores grundformat, og det har vi valgt at fortsætte med, fordi det er standardiseret og meget brugt. Og så kan vi bruge de samme filer i mange år, uden at skulle reformatere hele vores arkiv,« siger han.

Udsendelserne bliver lagt ud i det, DR kalder HQ-kvalitet, som ikke er i HD-opløsning, men et sted midtimellem standard-definition og high-definition. Det er et spørgsmål om en passende balance mellem båndbredde og økonomi, forklarer Thomas Elton Jensen.

Kan trække netstikket ud i tre minutter

Den nye afspiller sørger også for længere tids buffer, så risikoen for at ’filmen knækker’ bliver kraftigt formindsket. Tidligere blev der gemt omkring 10 sekunders video i bufferen, men nu gemmer afspilleren op til tre minutters buffer.

»Hvis forbindelsen er god nok, vokser den interne buffer, så hvis man har set en udsendelse i noget tid, har man tre minutters buffer. Det gør det meget mere robust end før. I princippet kan man hive netstikket ud i tre minutter, uden at man får problemer,« siger Thomas Elton Jensen.

Med forbedringerne kan DR’s streaming-folk nu føle, at de leverer et produkt, der er på niveau med omverden.

»Teknisk med vores nye streaming platform er vi nu på omdrejningshøjde med resten af branchen. Førhen har vi nok været lidt bagud på streaming-teknologier, men nu har vi taget et større skridt frem,« vurderer han.

En af udfordringerne er, at DR skal leve op til særlige behov som en public service-station.

»Vi ønsker at dække mange slags brugere og devices, også ældre mobiltelefoner og ældre Flash-playere. Generelt skal vi ud bredere end de kommercielle firmaer, som hurtigere kan vælge den nyeste teknologi med bedre kvalitet. Vi skal ofte bruge en lidt ældre teknologi, for at kunne dække bredere,« forklarer Thomas Elton Jensen.

I dag er telefoner og tablets blevet populære som medieafspillere, og derfor arbejder DR også på apps til iOS, Android og Windows Phone, der skal være klar til sommer.

»Det er nyt for os at skulle lave TV-apps på disse platforme. Teknisk set er vi allerede godt i mål med den nye streaming-platform, så nu handler det meget om at lave nogle gode apps med det rigtige look-and-feel,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>