Sådan genopretter en leder sin tabte autoritet

Autoritet er en kompleks ting. Til en lederrolle knytter der sig automatisk en vis autoritet og en ret og pligt til at bestemme, mens den personlige autoritet opstår i kraft af gruppens respekt for en kompetent person.

Anne Tang Thomsen fra konsulentvirksomheden Teglkamp og Co. beskriver i en artikel, hvordan det som nyudnævnt leder kan være svært at sætte sig i respekt, især hvis ens ledelsesstil adskiller sig væsentligt fra forgængerens.

Opret et recruitersite på Jobfinder og find de bedste kandidater

»Det er en skidt situation, hvis du har en leder, som langt overvejende må ty til rollens autoritet for at klare sig, en tendens, vi løbende ser hos især nyudnævnte ledere – men desværre også hos andre – og hvor fokus så bliver at arbejde med, om lederen er i stand til at udvikle sig til at kunne påtage sig rollens autoritet,« siger hun.

Den omtalte leders forgænger havde baseret sin ledelse på magt og kontrol, og medarbejderne havde vænnet sig til, at de ikke skulle diskutere med chefen eller sætte sig imod hans beslutninger. Så da der kom en ny chef og tilbød dialog, havde medarbejderne svært ved at forstå det og benytte sig af de nye muligheder for indflydelse.

Det kræver en solid indsats – både hvor opgaven primært drejer sig om at booste den personlige autoritet og som i eksemplet ved at skabe henholdsvis tillid til og respekt om den nye leder og give en sund og nuanceret autoritet til rollen som chef, hvor medarbejderne turde diskutere holdninger åbent og konstruktivt – inden de fælles handlinger.

De vigtigste redskaber til at reetablere autoriteten er:

  • Synlighed, tydelighed og konsistens i rollen som chef og hvile i sin personlige autoritet.

  • Skabe retning og læring for medarbejderne ved løbende feedback.

  • Øve og fremme dialoger og diskussioner for at træne evnen og lysten til at sige sin mening i det åbne rum.

  • Eventuelle sanktionsmuligheder, hvis man som leder oplever, at man bliver modarbejdet.

Anne Tang Thomsen påpeger, at hun ofte støder på ledere, som har fået udhulet deres autoritet af organisationen, f.eks. på grund af manglende økonomi, råderum, viden eller sanktionsmuligheder. De ledere klarer sig oftest igennem på en stor personlig autoritet, hvilket faktisk kan svække organisationen og ja, gøre det svært for næste leder at tage over.

Læs også: Sådan klarer du lederposten som introvert

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>