Sådan giver du rum og retning til selvledende medarbejdere

I mange danske virksomheder trives den misforståelse, at selvledelse er lig med ingen ledelse. Intet kunne imidlertid være mere forkert. Tværtimod er det særligt vigtigt at lede selvledende medarbejdere, hvis de skal trives og dermed yde deres bedste for virksomheden.

Det mener Sanina Kürstein, forfatter til bogen ’Ledelse af selvledelse’ og indehaver af konsulentfirmaet Sensio. Her giver hun fem gode råd:

Opret en konto på Jobfinder og få adgang til et karriereunivers for ingeniører.

1 Aftal vilkår og rammer fra start
Alle skal forstå, at selvledelse er en særlig måde at organisere arbejdet på. De fleste ledere og medarbejdere har hver deres egne, uklare forestillinger, og de stemmer sjældent overens. Nogle medarbejdere bliver nervøse for at miste frihed, når de får at vide, at der nu skal sættes rammer op for selvledelsen. Derfor skal lederen gøre det klart, at de ikke vil tage noget fra nogen, men i stedet skabe en anden form for frihed ved at sætte rammer, som præcist definerer, hvad der forventes af den enkelte i forhold til bestemte opgaver.

2 Hav mod til at udtrykke dine ønsker
Ifølge Sanina Kürstein klager mange chefer over, at de får meget utydelige tilbagemeldinger fra deres medarbejdere. Den bedste løsning på det problem er selv at være klar i mælet. De fleste medarbejdere er nemlig glade for at få en klar udmelding om, hvordan chefen gerne vil bruges og hvilke forventninger, han eller hun har. Og når chefen er åben om ønsker og behov, giver det medarbejderne frihed til at fortælle, hvad de forventer af lederen. Grundlæggende handler det om at opbygge gensidig tillid, så man føler sig tryg nok til at sige, hvad man ønsker.

Læs også: »Mellemledere er berøringsangste«

3 Indgå i løbende dialog
Tæt og løbende kontakt sikrer, at medarbejderen og lederen hele tiden justerer kursen. Efterhånden som rammerne omkring selvledelse kommer helt på plads, kan dialogen få en mere strategisk retning. I stedet for at handle om, hvorvidt man skal vælge ’rød eller blå løsning’, kan den handle om løsning af fremtidige opgaver. Samtidig betyder en tidlig briefing, at chefen kan støtte medarbejderen igennem hele processen.

4 Drøft løbende rammerne
De fleste virksomheder har stort fokus på drift og opgaveløsning – sjældent på udvikling. Men det er en god idé, at ledelsen nu og da inviterer medarbejderne til at drøfte vilkårene for selvledelse. Folk med stor erfaring i at lede sig selv har nemlig ofte et godt øje for, hvor og hvordan organisationen kan forbedre sig. Får de lov at være med til at skabe rammer og vilkår, motiverer det dem – og dermed gavner det også organisationen.

Læs også: Dong: Det kræver mod at lade medarbejderne lede sig selv

5 Introducer nye kolleger til jeres særlige afart af selvledelse
Ingen er født til at vide, hvad selvledelse går ud på. Derfor skal nye medarbejdere introduceres til organisationens særlige måde at udøve selvledelse. Akkurat lige som man viser nyansatte, hvor kollegerne sidder i huset, og hvor kantinen og mødelokalerne ligger, bør man fortælle, hvordan man forventer, at den nye medarbejder administrerer sin selvledelse og leverer ind til organisationen.

Læs også: Sådan leder du den selvledende medarbejder

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>