Samsung forpurrer DR’s planer for smart-tv

Tv-apparater er ikke bare blevet slankere og pænere at se på de seneste år. I stigende grad er stuens centrale møbel blevet i stand til at gå på nettet og dermed ændre måden, hvorpå vi fordøjer vores underholdning fra såkaldt flow-tv til on demand.

Det har derfor frustreret mange, at Danmarks Radios tv-kanaler endnu ikke er blevet fuldt tilgængelige via smart-tv-platformen, der bliver mere udbredt i danske hjem.

Ifølge public service-kontrakten er det licensfinansierede medie da også forpligtet til at være tilgængeligt på så mange platforme som muligt.

Smart tekst-tv ligger allerede i kablerne

I kulissen har DR siden 2012 kørt et pilotprojekt med den åbne HbbTV-standard (hybrid broadcast broadband tv), der kan levere internetbaseret indhold i kombination med det traditionelle tv-signal.

»Måden, det fungerer på, er ved en slags browser-funktionalitet. De data, der løber sammen med tv-signalet, er lidt a la tekst-tv-data, der kommunikerer med tv’ets internetopkobling og henter indholdet ned fra DR’s servere,« forklarer specialkonsulent hos DR Carsten Corneliussen til Version2.

Hbb-signaleringen ligger dermed allerede i kablerne hos mange tv-udbydere, og folk med Hbb-understøttede tv kan altså afprøve DR’s kommende smart-tv-platform hjemme i stuerne allerede nu. Dog stadig med et begrænset udbud af online indhold.

DR udfordret på public service-krav

Men Samsung, der er verdens største tv-producent, spænder ben. Den sydkoreanske elektronikgigant understøtter nemlig i øjeblikket ikke Hbb-signalet. I stedet har Samsung satset på en app-baseret løsning, hvorigennem brugeren kan få adgang til online indhold.

Det udfordrer DR’s mission om at være til stede der, hvor danskerne er, da mange hjem har et tv fra netop Samsung stående. Carsten Corneliussen har været med til at køre pilotprojektet, og ifølge ham kommer Hbb-teknologien heller ikke til at stå alene.

»På baggrund af, at vi skal være på mange platforme, er vi i færd med at finde ud af, hvordan vi løser den komplekse opgave. Og det vil formodentlig blive en kombination af både HbbTV og apps,« siger Carsten Corneliussen til Version2.

Hvorvidt DR vil være tilgængelig på Samsungs smart-tv, er endnu uafklaret.

»Samsung får jo et tilbud via vores HbbTV-udrulning, som de så kan vælge, om de vil åbne op for eller ej. Hvorvidt vi laver en app til Samsung-fjernsyn, kommer an på, om det er muligt at lave en app, der går på tværs af forskellige platforme, så den app også vil virke på alle andre tv’er,« siger Carsten Corneliussen til Version2.

Carsten Corneliussen begrunder valget af HbbTV-standarden med henvisning til, at Danmarks Radio ifølge public service-kontrakten er forpligtet til at gøre brug af åbne standarder og open source-teknologi, så vidt det er muligt.

DR har tidligere været udskældt for at nægte en privatperson at gøre en app tilgængelig, der gav adgang til stationens online DR Nu-portal via Samsungs smart-tv. Dengang lød begrundelsen, at DR af ophavsretsmæssige årsager ikke var sikre på, at det var tilladt.

Læs også: DR’s jurister: OK at streame DR NU på pc’en – men ikke på tv’et

Læs også: Venstre kræver handling: ‘Fuldstændig absurd’ med DR NU-forbud på smart-tv

Samsung er inden redaktionens deadline ikke vendt tilbage med et svar vedrørende firmaets planer for Hbb-understøttelse.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>