Støbefejl fik spritny Vestas-vinge til at knække midt over

Utilstrækkeligt vakuum under støbningen var årsag til, at én af vingerne på en Vestas 3 MW V90-mølle ved Sæby knækkede over cirka 15 meter fra tippen. Det skete 26. januar ved en vindhastighed på blot 10 meter i sekundet.

Vingestykket ramte i faldet én af de andre 44 meter lange vinger, hvilket fik den anden vinge til også at knække – nogenlunde midt på. Sådan lyder Vestas’ forklaring på, at to vinger kunne brække på én af virksomhedens mest solgte modeller.

Læs også: 44 meter lange vinger knækket på spritny Vestas-mølle

Ifølge selskabet havde fabrikkens kontrolsystem opdaget, at der havde været et fald i vakuumet under støbning af vingen, men på grund af en menneskelig fejl blev vingen ikke taget fra til nærmere kontrol, sådan som proceduren ellers foreskriver det.


Da den ene vinge brækkede, ramte den i faldet en af de andre vinger, der også knækkede midt over. Foto: Kim Dahl Hansen, Nordjyske Medier

Vestas har på grund af hændelsen evalueret og strammet op på kvalitetssikringsprocedurerne i virksomheden for at sikre, at lignende fejl ikke kan forekomme igen, oplyser pressemedarbejder Matt Whitby.

Samtidig forsikrer selskabet, at det er første gang, man har oplevet et vingehavari på grund af tab af vakuum i produktionen blandt de mere end 30.000 vindmøller, der verden over er opstillet af 3 MW V90-typen. Mølletypen blev lanceret på markedet i 2004 og har dermed 10 år på bagen.

Sæby-møllen blev opstillet i december 2013 og bliver serviceret af Vestas.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>