Trist rekord for grønlandsk isbræ: Rykkede 46 meter tilbage om dagen

Isbræen ved Illulissat, der i 2004 blev optaget på Unescos Verdensarvliste, trækker sig nu tilbage med en hastighed, der er fire gange hurtigere end i 1990’erne.

Det fremgår af artiklen Further summer speedup of Jakobshavn Isbræ i tidsskriftet The Cryosophere, som er forfattet af Ian Joughin og Benjamin E. Smith fra University of Washington i Seattle, USA.

I sommeren 2012 trak isbræen sig tilbage med en hastighed på 46 meter om dagen. Det er hurtigere, end det nogensinde tidligere er målt i Grønland eller Antarktis.

Ian Joughin forklarer, at isbræen fra 2000 til 2010 alene bidrog med en stigning på 1 mm i det globale havniveau.

»Med den forøgede hastighed vil den sandsynligvis bidrage med mere i det næste tiår,« siger han.

Forskerne har siden 2009 ca. hver 11. dag opsamlet data for isbræen med en radar om bord på den tyske satellit TerraSAR-X.


En selvforstærkende effekt er med til at sætte ekstra tempo på tilbagetrækningen af Jakobshavn Isbræ i disse år (Ill: DMI)

Joughin og Smith skriver i deres artikel, at de mangler data fra en periode i august 2013, så selvom den højeste registrerede hastighed, de har for isbræen i 2013, er lidt lavere end i 2012, så er det muligt, at der faktisk har været et kort tidsrum, hvor isbræen trak sig lige så hurtigt eller endnu hurtigere tilbage i 2013 end i 2012.

Isbræen befinder sig nu i et dybt område af fjorden, hvor den underliggende klippebund er 1.300 meter under havoverfladen. Det virker som en selvforstærkende effekt, der er med til at fremskynde tilbagetrækningshastigheden i disse år.

Forskerne vurderer, at isbræen er i en ustabil tilstand. Selvom tilbagetrækningshastigheden skønnes at falde, efterhånden som fronten når ind på lavere vand, så skønner de, at fronten ved udgangen af dette århundrede kan være omkring 50 kilometer længere oppe i fjorden end i dag.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>