Vejdirektoratet får droner til at overvåge entreprenørerne

Da storentreprenøren Pihl gik konkurs i efteråret, stod Vejdirektoratet med et problem. Pihl arbejdede indtil firmaets sammenbrud på Frederikssundmotorvejen, og direktoratet skulle hurtigt finde en afløser.

En af udfordringerne var at finde ud af, hvor stor en del af opgaven Pihl egentlig havde nået at udføre, så omfanget af det resterende arbejde kunne skrives korrekt ind i kontrakten med den nye entreprenør. Løsningen på det problem kom – for en sjælden gangs skyld – faktisk dumpende ned fra himlen.

»Vi hyrede et firma til at overflyve området, så vi kunne finde ud af, hvor mange kubikmeter jord der var blevet flyttet, og hvor mange der manglede.« fortæller Vejdirektoratets fagkoordinator for kort og landmåling Svend Elgaard.


Letvægtsdroner kan hurtigt lave en brugbar terrænmodel. Det er en service, som Vejdirektoratet allerede har benyttet sig af, og fremover kan entreprenører regne med, at deres arbejde vil blive kontrolleret af ‘øjet i det høje.’ Foto: Jacob Gallt/Cowi

Læs også: Niras vil spore metanudslip og bjørneklo med nyindkøbt dronefirma

Direktoratet har også brugt droner til at måle, om entreprenørerne holder den tidsplan, som de hævder, eller om der bliver snydt på vægten. Den slags kontroller vil der komme flere af fremover, forudser Svend Elgaard.

»Vi har ikke lavet en egentlig strategi for brugen af droner, men det er et nyt værktøj, som giver os mulighed for at lave kontroller, som er en faktor fem eller seks billigere end hidtil. Derfor kan vi kontrollere et helt projekt i stedet for kun at tage stikprøver, som vi hidtil har gjort, og derfor vil vi selvfølgelig lave flere kontroller fremover.«

Læs også: Dansk drone sniffer til røg fra skibe

Fordelen ved dronerne er også, at de giver meget hurtige svar – uden at koste spidsen af jetjager, som Svend Elgaard udtrykker det.

»Et projekt kan ikke stå stille, selv om man har en mistanke om, at der kan være noget galt. Der er altid en ny entreprenør, der skal til. Derfor er det smart, at man ikke skal ind i området. Man kan bare sende en lille ‘skumfidus’ hen over, og næste dag har man en rimelig præcis terrænmodel.«

Vejdirektoratet har nu sat gang i et projekt, hvor man vil bruge målinger fra droner til at få endnu bedre styr på flytningen af de store mængder jord i direktoratets anlægsopgaver.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>