7 tip: Sådan får du hurtigere Wi-Fi-forbindelse på kontoret



Det trådløse netværk er omdrejningspunkt for adgangen til den digitale motorvej, men ofte er forbindelsen dårlig og hastigheden sløv.

Sammen med Jakob Clemmensen, der er Wi-Fi-ekspert hos routerproducenten D-Link, giver vi her syv ganske enkle og helt gratis tip til, hvordan du kan skabe gnidningsløs adgang til internettet på en sikker måde.

1.Vælg den rette trådløse standard
Kontrollér, hvilken trådløs standard virksomhedens netværk har, og overvej, om I bruger den rette router og de rigtige access points. Der er tre forskellige standarder:

11g er den ældste standard, som efter dagens standard er forholdsvis langsom. Hvis virksomheden bruger denne standard i netværket, vil det trække kraftigt ned i ydevnen.

11n er den standard, som mange virksomheder benytter i dag. Der er tre hastigheder: op til 150 Mbit/s, op til 300 Mbit/s og op til 450 Mbit/s. Nogle få routermodeller kan have hastigheder på op til 600 Mbit pr. sekund.

Nogle vil opleve, at forbindelsen hakker, hvis der er mange på det samme netværk samtidig.

11ac er den nyeste standard, og den kan give hastigheder på op til 1300 Mbit/s på 5 GHz-båndet. Standarden er bagudkompatibel og fungerer derfor også med ældre enheder.

De første routere og access points med 11ac kom på markedet i 2012, men det er først nu, at vi ser mobiltelefoner og computere med indbygget 11ac. Hvis virksomhedens laptops ikke har 11ac indbygget, kan der opnås hurtigt netværk ved blot at indsætte en dongle.



2. Placér virksomhedens routere og access points rigtigt
Selv de nyeste og hurtigste trådløse routere og access points har en begrænset rækkevidde. Derfor er det vigtigt at placere enhederne centrale steder på kontoret eller i hjemmet. Gerne omkring 1½-2 meter oppe på en væg, hvor der er frit udsyn.

Et trådløst netværk sender radiobølger, der skal passere forskellige forhindringer for at nå frem til virksomhedens computere, printere og smartphones. Stil derfor aldrig routeren eller access pointet i et skab, i et rum med lukket dør eller nær enheder, som bruger radiosignaler, eksempelvis ved mikrobølgeovne.

Jo mere uforstyrret signalet kan sprede sig gennem kontoret – jo bedre trådløst netværk får virksomheden.

3. Kig efter flaskehalse
Hvis I har en fiberforbindelse på kontoret, skal I sikre jer, at I undgår flaskehalse. Sørg for, at I har en router og gigabit-access points, der som mimimum kan håndtere 11n og N600. Det er nødvendigt for at håndtere den høje fiber-hastighed.

Hvis I vælger 11ac med gigabit, øger I hastigheden og fremtidssikrer virksomheden med hensyn til trådløse standarder. Desuden skal I sørge for, at alle virksomhedens enheder har gigabit hastigheder. Netværkskabler skal være af modellen kategori 6 (CAT6).

Hvis virksomheden har ADSL på 24 Mbit/s, findes flaskehalsene i selve bredbåndet. Men det kan stadig være en god idé med hurtigere access points for at maksimere kapaciteten af det interne netværk.

De vil oftest være bedre til at prioritere datatrafikken – blandt andet på grund af funktionen QoS (Quality of Service), der sikrer, at video, lyd og Skype-opkald ikke hakker.

Desuden er det en god idé at kontrollere, om virksomhedens netværksudstyr, i form af switches, routere, servere, computere og kabler, er udstyret med gigabit- og/eller 802.11ac (alternativt 802.11n Dual Band).

For at være fremtidssikret er det vigtigt, at alt udstyr fungerer med gigabit-hastighed, og at netværkskablerne er af typen kategori 6 (forkortet CAT6).

Med hensyn til switchen kan I eksempelvis vælge en såkaldt ‘smart switch’. Disse switches har samme netværksfunktioner som de mere avancerede og dyrere switches, men er nemmere at installere og koster mindre.

Smart switches giver desuden mindre virksomheder de funktioner, der er nødvendige for at skabe et trådløst netværk med høj ydeevne og pålidelighed. Særlig vigtigt er det at kontrollere, om switchen kan håndtere følgende funktioner, der sørger for, at den trådløse trafik flyder godt på netværket,: Auto Surveillance VLAN, Auto Voice VLAN og Loop-back detection.



4. Udvid rækkevidden
Skal virksomhedens netværk dække et stort kontorområde? Er der en etage, som signalet ikke når? Eller skal det trådløse netværk passere en tyk betonvæg? Så har I brug for at opbygge et netværk af access points.

Husk at overlappe de forskellige access points dækning med omkring 30 procent for at minimere risikoen for, at de interfererer med hinanden.

Roaming-funktionen mellem trådløse access points gør det muligt for medarbejderne at bevæge sig mellem bygninger og rum med deres tablets eller computere uden at miste adgangen til internettet. En anden vigtig funktion er ‘load balancing’, der optimerer den trådløse datatrafik ved store trafikmængder og skaber redundans mellem virksomhedens access points.

Har virksomheden flere bygninger og behov for at sende signalet trådløst til en anden bygning? Det kan løses ved at installere adgangspunkter, der er egnet til udendørs brug.

5. Vælg access points der kan tilgå 5Ghz-båndet
Er der mange trådløse netværk eller enheder som DECT-telefoner og alarmer i området omkring virksomheden, kan det skabe unødig interferens.

Det problem kan en router eller et access point med ‘DualBand’ løse, da de er i stand til både at transmittere på 2,4 GHz og 5 GHz-båndet. Det giver flere mulighed for valg af kanaler og dermed færre kilder til interferens.

Alle trådløse enheder, der sælges i dag, understøtter det ‘normale’ 2,4 GHz-bånd. De nyeste modeller understøtter også 5 GHz-båndet, som er specielt velegnet til streaming af lyd og video, filoverførsler og backup.

6. Trim netværket med et analyseprogram
Ved hjælp af programmer som SSIDer eller Tamograph Site Survey til pc, kan I trimme jeres trådløse netværk. Til Mac findes programmerne iStumbler og WiFi Explorer.

Programmerne leder efter kilder til interferens og ser, hvilke netværk og kanaler de andre kontorer i nærheden anvender. På denne måde kan I let skifte til en kanal, der ikke bruges af andre, for at skabe den optimale trådløse hastighed i virksomheden.




7. Beskyt virksomhedens netværk
Kryptér altid netværkstrafikken. WPA2 eller WPA2 Enterprise giver den højeste sikkerhed.

Vær også sikker på, at I altid bruger hardware-firewall’en på virksomhedens router, og at I aktiverer software-beskyttelse på pc’erne for at opnå endnu større sikkerhed. Husk altid at opdatere firmwaren på alle enheder til nyeste version.

Dit kodeord bør bestå af mindst 14 tegn. Bland tal, bogstaver og tegn i adgangskoden og undgå almindelige ord, der findes i en ordbog, så det bliver sværere at ‘knække’ koden.

Alle routere, firewalls, switches og access points bør understøtte VLAN (Virtual LAN) og kunne administrere flere SSID’er for øget privatliv og sikkerhed. Ved at oprette flere SSID’er kan I både have et admin-netværk og en gæstenetværk.

Læs også:

Sådan håndterede vi Danmarks største Wi-Fi-løsning

Ny Wi-Fi-standard sætter turbo på trådløse netværk

Kan Wi-Fi erstatte dine kabler? Få svaret her

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>