Journalister offentliggør adresser på mulige MRSA-smittede farme

Selvom Ombudsmanden for nyligt fastslog at befolkningen har ret til at kende adresserne på MRSA-inficerede svinefarme, blev offentliggørelsen af adresserne udskudt efter en stævning af Fødevarestyrelsen fra Landbrug & Fødevarer, der frygter økonomiske tab og stigmatisering af landmændene på listen.

Læs også: Landmænd med svinebakterie får alligevel ikke navn offentliggjort

Journalisterne, som oprindeligt blev nægtet aktindsigt i adresselisten, har nu i stedet offentliggjort en anden liste. Den viser navne og adresser på 137 svinefarme, som de sidste ni måneder har haft et overforbrug af antibiotika i forhold til de gældende grænseværdier, og derfor vil få tildelt et såkaldt “gult kort”, der er en advarsel til landmanden om at nedsætte sit antibiotikaforbrug.

Fremskaffelsen af adresserne på farmene er sket i et samarbejde mellem JyskeVestkysten, Ekstra-Bladet og journalister fra Investigative Reporting Denmark, der har lagt listen frem på deres hjemmeside.

Et stort forbrug af antibiotika er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at de 137 svinefarme er inficerede med den antibitikaresistente bakterie MRSA CC398 og heller ikke for, at landets resterende 4000 svinefarme skulle være fri for bakterien.

Læs også: Gule kort fejler: Svin får igen mere medicin

Men et for højt antibiotikaforbrug er medvirkende til, at bakterier udvikler resistens over for medikamentet. Derfor er der ifølge professor og overlæge ved Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos ofte en sammenhæng mellem medicinforbrug og resistente bakterier:

»Der er ingen garanti for det, men som tommelfingerregel betyder mere antibiotika flere tilfælde af resistente bakterier. Det er derfor et problem, at vi har så højt et forbrug,« siger overlægen til JyskeVestkysten i følge DR.

Samtidig er størstedelen af de 137 svinefarme, som bruger for meget antibiotika, at finde i Jylland og på Fyn, som også er de steder, hvor flest mennesker er fundet smittet eller inficeret med svine-MRSA.

Læs også: Svinefarme i nabolaget mangedobler risiko for smitte med svine MRSA

Chefkonsulent og dyrlæge ved Landbrug & Fødevarer Jan Dahl afviser dog over for Landbrugsavisen, at listen over svinefarme med for højt antibiotikaforbrug skulle være sammenlignelig med den liste over MRSA-inficerede svinefarme, som er genstand for organisationens stævning af Fødevarestyrelsen.

»Hvis du har fået et gult kort, betyder det, at du har overskredet de grænseværdier, som er fastsat for brug af antibiotika. Ikke at din besætning har MRSA CC398. Det er simpelthen forkert. MRSA CC398 smitter gennem kontakt, enten mellem dyrene imellem eller gennem et menneske eller et dyr, der er kommet fra en inficeret besætning og ind i en ny besætning,« siger Jan Dahl til Landbrugsavisen.

Læs også: Landbrug i kovending: Risiko for svine-MRSA er nok større på landet

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>