Konsulent: Vel giver vindmøller ej den billigste strøm

Energistyrelsen udelader vigtige pointer, når den konkluderer, at det er billigere at producere elektricitet ved hjælp af vindkraft end med eksempelvis kul og en række andre teknologier. Det mener Paul-Frederik Bach, der er konsulent med mange års erfaring i energibranchen.

De forskellige energiformer er ikke det samme værd, og det er meget vigtigt at tage med, påpeger han.

»Det er misvisende, fordi at vindenergi ikke har den samme markedsværdi som styrbar energi. Man mister vigtige nuancer, når man kun bruger den rene produktionsomkostning til at sammenligne teknologierne. Det er som at sammenligne æbler og pærer,« siger Paul-Frederik Bach.

Energistyrelsen konkluderede for nylig i en analyse, at landvindmøller er den billigste måde at producere elektricitet i Danmark, og klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen, jublede over resultatet.

»Vind er også økonomisk den rigtige vej at gå,« lød reaktionen fra den glade minister.

Læs også: Energistyrelsen: Vindmøller på land giver den billigste el

Konsulentvirksomheden EA Energianalyse har valideret styrelsens rapport – dog med netop den tilføjelse, at når der skal træffes beslutninger på baggrund af produktionsomkostninger, skal man huske også at kigge på, hvad man rent faktisk kan sælge elektriciteten for i den anden ende.

Men den fodnote er ikke kommet med i pressemeddelelsen fra Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, der bærer overskriften ‘Vind er billigst’. Det får Paul-Frederik Bach til at råbe vagt i gevær.

»EA Energianalyse oplyser selv, at markedsværdien på vindenergi vil falde med 20 procent frem mod 2030, mens værdien på styrbar energi vil stige med ti procent. Vindenergi vil altså være 30 procent mindre værd end styrbar energi,« siger han.

Han opfordrer til, at Energistyrelsen oplyser mere fyldestgørende om økonomien i vindenergi og afventer markedets udvikling, inden man får armene får højt op.

»Når folk læser deres pressemeddelelse, og de artikler, der refererer den, så tænker de nok, at så er der ikke mere at diskutere, og al refleksion er fjernet. Jeg synes, at styrelsen misbruger sin autoritet på den måde.«

Du kan finde en skriftlig analyse fra Paul-Frederik Bach på hans hjemmeside.

Læs også: Styrelse: Vi får flere og mere effektive vindmøller på land end forventet

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>