Sæler bruger vindmølleparker som jagtmarker

Britiske forskere har fulgt en række sæler med GPS og fundet, at en del af dem gentagne gange besøger vindmølleparker i Nordsøen for at finde føde, skriver BBC.

Forskerne mener, at pattedyrene bliver tiltrukket af møllerne, fordi strukturen i parkerne kan fungere som kunstige rev, hvor der er gode chancer for en sulten sæl at finde et bytte.

»Så vidt vi ved, er dette den første undersøgelse som viser, at pattedyr bruger vindmølleparker som fødested,« siger medlem af forskerholdet Deborah Russell fra University of St. Andrews i England til BBC.

Undersøgelsen er udgivet i tidsskriftet Current Biology. Ved hjælp af påklistrede GPS-modtagere og radiosendere på snesevis af spættede sæler (Phoca vitulina) og gråsæler (Halichoerus grypus) observerede forskerholdet elleve spættede sæler på besøg i havvindparkerne Sheringham Shoal i England og Alpha Ventus i Tyskland.

»Dyret bevæger sig fra vindmølle til vindmølle, som om det undersøger, hvad muligheden er for at finde føde. Og så bliver det der i ret lang tid, hvis forsyningerne er gode,« siger Deborah Russell.

Læs også: Dansk teknologi redder marsvin fra høreskader ved vindmølleparker

Forskerne ved ikke, hvilken slags føde sælerne finder ved parkerne. Det kan både være torsk eller hvilling, som selv finder føde i de hvirvelløse dyr, som lever på det kunstige rev. Der er også brug for flere undersøgelser for at finde ud af, hvilke konsekvenser det kan have for økosystemet, at sæler jagter føde omkring parkerne.

»Der kan være problemer med at have dyr så tæt på menneskelige aktiviteter, fordi der både kommer vedligeholdelsesskibe og støj fra vindmøllerne. Men på den anden side lader det til at være positivt for dyrene alligevel, når de vælger at vende tilbage igen og igen,« siger Deborah Russell.

Forskerholdet vil nu finde ud af, om havvindparkerne har medført flere byttedyr, som sælerne kan leve af, hvilket vil være en sund udvikling.

»Men hvis områderne bare koncentrerer udvalget af bytte der, i stedet for at være spredt omkring i havet, vil byttedyrene være i fare for at blive udryddet af jægerne, og det vil have en negativ konsekvens for byttedyrene,« siger Deborah Russell.

Se sælernes bevægelsesmønstre på jagt omkring vindmøllerne:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>