Akademikerne vælger en ingeniør som ny førstemand

Blot fire måneder efter, at Ingeniørforeningen genoptog sit medlemskab af Akademikerne (tidligere AC), stiller en kendt IDA-profil sig nu i spidsen for hovedorganisationen. Således har de 25 medlemsorganisationer netop valgt Finn R. Larsen som ny formand. Han afløser Ingrid Stage fra Dansk Magisterforening.

Lige siden studietiden på Århus Teknikum, hvor Finn R. Larsen var formand for Studierådet ved danske Teknika, har den 58-årige teknikumingeniør været stærkt engageret i fagforeningsarbejde. Efter repræsentantskabsvalget i maj blev han udpeget til formand for IDAs Ansatte Råd – en post, som IDA nu skal finde en afløser til, når Finn R. Larsen tiltræder sit nye hverv den 1. januar.

Opret et CV på Jobfinder, og lad virksomhederne finde dig.

Er formandsposten i Akademikernes en drøm, der går i opfyldelse?
»Nej, jeg har ikke gået og drømt om at blive formand for 380.000 akademikere, men jeg er vokset op i et hjem med Land og Folk og en far, der var kommunist, så solidaritet og sammenhold har grundlæggende præget mig. Det har altid interesseret mig at arbejde for fællesskabets bedste og være med til at påvirke de situationer, jeg er i. Og det ville da være en skam, hvis jeg som 70-årig måtte erkende, at jeg fravalgte en spændende mulighed, da den opstod,« forklarer han.


Finn R. Larsen, formand for IDAs Ansattes Råd, er netop valgt som formand for hovedorganisationen Akademikerne

Hvad fik dig til at sige ja?
»Der er to årsager. For det første fordi jeg kan være med til at forandre noget. Forleden filosoferede jeg over, at det, der gjorde min tid som formand for Ingeniørforbundet så spændende, var, at jeg bidrog til at ændre funktionærloven i forhold til konkurrenceklausuler. Her gjorde jeg faktisk en forskel – og det er det, jeg brænder for. Den anden årsag er, at jeg synes, jeg har noget at byde ind med.«

Ikke alle beslutninger bliver IDAs kop te

Hvad er den væsentligste opgave, du skal i gang med?
»Det akademiske arbejdsmarked er under pres, da vi inden for mange fag har en urimelig høj dimittendarbejdsløshed på næsten 30 procent, og flere og flere nyuddannede ender på kontanthjælp efter to år på dagpenge. Det offentlige kan ikke tage dem alle sammen, og derfor skal de opsuges på det private arbejdsmarked. Som tidligere forbundsformand for ingeniørerne og som AR-formand har jeg et indgående kendskab til det private arbejdsmarked, fordi der er cirka 32.500 privatansatte ingeniører. Derudover har jeg et klart sigte på synlighed, som kan sætte Akademikerne op i et højere gear kommunikationsmæssigt,« forklarer han.

Betyder det, at vi kommer til at se dig i Deadline og Aftenshowet?
»Ja, hvis de vil ha’ mig,« griner Finn R. Larsen og fortsætter:

»Det er fint, at vi diskuterer med politikere på Christiansborg, men Hr. og Fru Danmark bør også vide, at vi risikerer at få et proletariat af højtuddannede, fordi de dygtige unge mennesker ikke kan få et job, og derfor ryger ud af dagpengesystemet. Hvis Go’morn Danmark og Aftenshowet er midlet til at nå målet om at sætte dimittendledigheden på den samfundsmæssige dagsorden, stiller jeg gerne op,« lover Finn R. Larsen.

Hvad betyder det for IDA, at en ingeniør bliver formand for Akademikerne?

»Jeg sidder der ikke som IDAs mand, men skal først og fremmest sørge for, at alle 25 medlemsorganisationer går nogenlunde den samme vej. Derfor er der heller ingen tvivl om, at jeg på fællesskabets vegne kommet til at tage beslutninger, som ikke nødvendigvis er IDAs kop te,« fastslår han.

Akademikerne har ændret sig

IDA forlod Akademikerne (dengang AC) i 2009 på grund af uenig med de øvrige forbund, og meldte sig først ind igen den 1. september i år. Hvad betyder det for det arbejdsklima, du skal operere i?

»Den seneste halvanden måneds tid har jeg talt med folk fra organisationen, og jeg fornemmer, at man er glade for, at IDA er tilbage. Samtidig er mange af de krav, som vi stillede den gang, blevet opfyldt, blandt andet at man fokuserer mere på det private arbejdsmarked.«

IDA melder sig ud af AC

Formandsposten er et fuldtidshverv, så det er samtidig et farvel til TDC, din arbejdsplads gennem 30 år. Hvordan er det at skulle sige farvel til et sted, som du må formodes at være glad for?

»Min holdning har altid været, at mit job skal kunne bestå trappetesten, som går ud på, at man skal sige op, hvis man på vej op ad trappen til sin arbejdsplads hellere ville være et andet sted. Og alle mine job i TDC har bestået trappetesten. Men jeg har også hele tiden haft både mit job og min hobby som foreningspolitiker. Derfor glæder jeg mig til nu at blive politiker på fuld tid,« fastslår den kommende formand for Akademikerne.

Akademikerne vælger deres formand for to år ad gangen, men der er tradition for, at formanden sidder de seks år, som genvalgsreglen giver ret til.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>