Algoritme gør dig mere genkendelig på Facebook

Vi bliver bombarderet med ansigter på de sociale medier og i reklamer, men hvad er det egentlig, der afgør, om vi kan huske ansigtet bagefter?

Det har en gruppe amerikanske forskere fra MIT luret på for at gøre det muligt selv at manipulere med sin genkendelighed, skriver gizmag.com.

Forskerne er gået efter at kreere en algoritme, hvor man i et program kan uploade sit foto, hvorefter man får et nyt billede af sit ansigt, der står skarpere i folks hukommelse.

Og der er tale om meget diskrete ændringer, så de færreste burde ane, at man er blevet ’photoshoppet’ en smule.

Læs også: FBI køber ansigtsgenkendelse for 5,8 milliarder

Det blev ifølge forskningsrapporten grebet an på den måde, at en række frivillige fra et crowdsourcing-netværk på Amazon til at begynde med fik lov at sidde og se på tusindvis af billeder af ansigter fra en database. Derefter blev 2.000 af dem udvalgt som værende ’genkendelige’ ansigter – uden at de frivillige behøvede at sætte ord på hvorfor.


Eksempler på fotos, der har været en tur igennem MIT-forskernes program. Billedet i midten er det oprindelige, mens varianten til højre er blevet gjort mere genkendelig og det til venstre mindre genkendelig. Foto: MIT

Derefter satte forskerne computeren til at analysere billederne for at se på, hvad disse fotos så havde til fælles. Samme manøvre blev udført på de billeder, der scorede pladserne som de mindst genkendelige.

Det foregik på den langstrakte måde, at der blev taget tusindvis af kopier af hvert foto, hvor der blev ændret en lille smule. Herefter blev de bedste udvalgt, hvorefter møllen kørte en gang til, indtil forskerne kunne deklarere, at softwaren nu var tilstrækkeligt mættet med oplysninger.

Til sidst endte holdet op med 500 ansigter, som blev kørt igennem programmet, som nu var udstyret med lighedstrækkene for både de let genkendelige og de mindst genkendelige.

Disse 500 ansigter blev sat over for de to forskellige former for lighed, så der i alt forelå tre fotos af hvert ansigt: Det oprindelige, det ’forbedrede’ og det ’forværrede’.

Læs også: Nu kan digitalkameraet genkende og huske personer

Nogle af ansigterne kan ses til højre, hvor det umiddelbart kan se ud som om, ansigterne er gjort lidt smallere, hvis de skal være mere genkendelige, og måske er kæben også lige blevet spidset lidt. Og er der ikke også kommet lidt mere ’trut’ på læberne?

Ifølge forskerne har det dog være vigtigt, at ændringerne skulle være meget diskrete og ikke måtte ændre grundlæggende ved ansigtet. Det måtte helst heller ikke gøre dem mindre attraktive.

Ud over lige at gøre billedet på Facebook eller jobansøgningen lige dén snas lækrere, mener forskerne også, at softwaren omvendt kan bruges i f.eks. film-makeup, hvor man måske ønske, at statister skal træde lidt mere i baggrunden og ikke blive for genkendelige.

Prøv selv forskernes lille hukommelsesspil her eller hent en del af forskernes kode, som kan forudsige genkendelighed her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>