Amerikansk dommer kræver NSA-overvågning stoppet og data slettet

I går mandag dømte dommer Richard J. Leon fra den føderale domstol i District of Columbia den amerikanske regering til at standse sin systematiske overvågning af to amerikanske sagsøgere og samtidig destruere de data, der har været indsamlet.

Sagsøgerne er en gruppe civile amerikanske borgere, der ledes af den konservative aktivist Larry Klayman, der i et interview til den amerikanske avis New York Times siger, at han overvejer at rejse sagen som et massesøgsmål på vegne af alle amerikanere.

I sin 68 sider lange dom skriver dommer Leon, at NSA’s program med systematisk at overvåge ikke-kriminelle amerikanske borgere sandsynligvis krænker den amerikanske forfatning og beskriver teknologien bag som nærmest ‘Orwellsk’ med reference til forfatteren bag dystopien om overvågningssamfundet i bogen ’1984′.

»Jeg kan ikke forestille mig en mere tilfældig indtrængen i privatlivet end denne systematiske og high tech-drevne indsamling af personlige data fra stort set hver eneste borger uden forudgående tilladelse til ransagning,« skriver dommeren i sin dom og fortsætter:

»Sådan et program må klart bryde med den ret til privatliv som den amerikanske stats grundlæggere beskrev i det fjerde tillæg til den amerikanske forfatning,« siger han og henviser til det sted i forfatningen, hvor privatlivets fred bliver beskrevet.

Dommer Leon slutter dog sin dom med at skrive, at han i lyset af de store nationale sikkerhedsinteresser, der er involveret i sagen, giver regeringen tid til at appellere dommen, hvilket kan tage i hvert fald seks måneder.

Det er den første dom, der går mod den amerikanske regerings overvågningsprogram, der er administreret af NSA og som for alvor kom frem i lyset med whistlebloweren og tidligere NSA-medarbejder Edward J. Snowdons læk af overvågningens omfang. Snowden, der i øjeblikket har fået midlertidig asyl i Rusland, glæder sig over dommen.

»Jeg afslørede NSA, netop fordi jeg var overbevist om, at overvågningsprogrammet ikke stemte overens med den amerikanske forfatning, og at den amerikanske offentlighed fortjente, at handlingerne blev afprøvet ved amerikansk ret«, siger han i en meddelelse.

Den amerikanske dom forholder sig udelukkende til overvågning af amerikanske borgere og berører ikke overvågningen af udenlandske borgere eller stater.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>