Blog: Disse tendenser vil ændre din hverdag i 2014






2014 vil handle om Internet of Everything, videosamarbejde, context aware computing. Derudover vil vi sikkert se endnu mere til SDN næste år. Det fremgår af Ciscos Tech Radar-undersøgelse. Men har vi overset noget – hvad tror du, bliver de vigtigste tech-trends i 2014?

Internet of Everything
Den første trend, som jeg vil fremhæve er Internet of Everything (IoE). Alting bliver forbundet til nettet, men forandringens fulde omfang er måske ikke gået helt op for os endnu. Derfor har Cisco udviklet begrebet “Internet of Everything”, der beskriver, at stort set alt vil blive forbundet til internettet via bl.a. bittesmå, billige sensorer. På den måde kan genstande dele informationer og data med hinanden. Alt fra veje, sko, køleskabe til supermarkedshylder bliver trådløst koblet til nettet. Man taler her om tre typer af forbindelser: M2M (machine-to-machine), P2M (person-to-machine) og P2P (person-to-person). Tilsammen vil P2M og P2P stå for 55 pct. af den samlede værdi, som IoE vil generere i 2022, mens M2M vil stå for de resterende 45 pct.

Browser-baseret video og collaboration
WebRTC (Real Time Communication) muliggør browser-baseret kommunikation i realtid. I dag er mange web-baserede applikationer asynkrone fx Facebook, og der er faktisk ikke meget kommunikation, som foregår i realtid. Det vil ændre sig i 2014. Jeg mener, at virksomheder i 2014 i højere grad vil være på udkig efter måder at udnytte video og udvide deres samarbejdsfunktioner i realtid med medarbejdere, samarbejdspartnere og kunder. Tilsvarende vil video underholdning også kunne udnytte browser-baseret klienter, som giver muligheder for TV / Video on demand løsninger uden krav om dedikeret ekstern setopboks.

Context aware computing
Den tredje tendens er context aware computing. Det vil efter min mening fundamentalt ændre, hvordan vi interagerer med vores devices. I fremtiden vil dit device lære dig at kende, kende din dag, og hvor du skal hen. Der sker allerede mange ting på dette område på forbrugerfronten. Her kan man ikke komme udenom Google med produkter som Google Now og Google Voice, men på enterprise- og service provider-fronten er man slet ikke ligeså langt. Her kommer der til at ske meget i 2014.

Opbygning af det næste internet
Der vil være omkring 50 milliarder enheder koblet til nettet i 2020. Når flere og flere enheder kommer på nettet, så vil det have store implikationer for, hvordan internet-infrastrukturen er skruet sammen. Vi ved alle, at internettet ikke er robust nok til eksplosionen af forbundne enheder. Vi har brug for nye teknologier, som kan klare denne udvidelse og belastning. Svaret på dette problem kunne være SDN (software-defined network), som på sigt giver operationelle fordele, da man via SDN kan fortælle netværket hvorledes man ønsker at tjenester og applikationer skal virke, fremfor i dag hvor man detaljeret konfigurer hvert netværkselement.

Hvad tror du på i 2014?
Hvad kommer vi til at se mere til? Del gerne dine tanker i kommentarfeltet herunder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>