Danmark har så meget skifergas, at det svarer til 39 års gasproduktion fra Nordsøen

Danske skiferlag indeholder lige så meget gas, som der er produceret fra Nordsøen over en periode på 39 år, viser et nyt estimat.

Eksperter fra de amerikanske geologiske undersøgelser, USGS, har sammen med danske geologer fra Geus har analyseret skifergaspotentialet i de specifikke danske geologiske forhold. Ifølge analysen indeholder de danske lag af alunskifer i alt 186 milliarder Nm3 (normalkubikmeter) naturgas. Det svarer til alt det gas, der er produceret i Nordsøen fra 1972 til 2011.

»Der er masser af skiferformationer i verden, men det er langt fra alle, der kan produceres gas fra. I Danmark er der masser af skifer, og den ser interessant ud,« sagde Don Gautier fra USGS, under et møde på Geus sent tirsdag eftermiddag, hvor den nye analyse blev præsenteret.
.

Ifølge eksperterne ligger de 119 milliarder Nm3 i undergrunden offshore, mens 67 milliarder Nm3 skal findes på land, primært på Sjælland, i Nordjylland samt i et bælte, der løber skråt over Midtjylland. Alene på land ville det kræve 9112 brønde at få gassen op fra undergrunden, anslår USGS.

»Det vil kræve tusinder af brønde, det er der er ingen vej udenom,« sagde Don Gautier.

Læs også: Geus: Europas skifereventyr kan ligge under havbunden

Geus har leveret geologiske data, men de amerikanske specialister står bag selve estimatet. Det nye, og ifølge USGS langt mere præcise, estimat over det danske skifergaspotentiale, er en markant nedskrivning i forhold til tidligere skrivebordsestimater.

I sommer skrev det amerikanske energiagentur, EIA, at det danske skifergaspotentiale var på 900 milliarder kubikmeter. Det var tilmed en opskrivning på 40 procent i forhold til en analyse fra to år før.

EIA’s estimater blev af flere eksperter kaldet stærkt overdrevne, og ifølge USGS er den nye analyse baseret på en en mere detajleret og nuanceret geologisk gennemgang af data.

»Vores model er baseret på erfaringer fra USA, og hvilke ressourcer der er til stede, hvis man anvender den bedst tilgængelige teknologi i den specifikke danske skiferformationer,« lød det fra Don Gautier fra USGS.

Læs også: Eksperter opskriver dansk skifergaspotentiale med 40 procent

Eksperterne understreger samtidig, at der er tale om teknisk indvindbare ressourcer, hvilket ikke er lig med, at det også vil være økonomisk rentabelt at indvinde gassen. Endelig indeholder analysen en usikkerhed på +/- 100 procent fra et absolut 0 til op mod 356 milliarder Nm3.

Årsagen til den store usikkerhed er, at der endnu ikke er foretaget prøveboringer på dansk grund efter skifergas. Det vil kvalificere de geologiske data betydeligt, understreger USGS og Geus.

»Den danske skifer er interessant, fordi den indeholder masser af organisk materiale. De forhold, der skal være til stede, er der, og endda på nogle område bedre, end det vi ser i Barnett-skiferen i Texas (over 25.000 brønde, red.). Det, vi ikke ved, er, om gassen er forsvundet over tid – derfor den stor usikkerhed,« forklarede Don Gautier.

Første boring efter skifergas bliver i Nordjylland, men den er forsinket og bliver tidligst foretaget i sommeren 2014.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>