Dansk EU-chef vil have bødestraf for datasjusk

Troels Ørting, der er chef for europols center for bekæmpelse af cyberkriminalitet, vil have hårdere straffe til virksomheder og andre, der sjusker med borgeres private data. Det skriver Børsen.

Troels Ørting er bekymret for danskernes data-sikkerhed, og han mener ikke, at Danmarks milde krav til sikkerhed hos virksomheder og myndigheder står mål med udviklingen på området. Han vil have hårdere sanktioner ved sjusk og peger på, at det har virket i udlandet.

»Jeg kan godt forstå, at man helst vil forsøge at danne noget konsensus og gensidigt forpligtende aftaler. Men erfaringen viser, at det som regel først er, når der kommer konsekvenser i lovgivningen, at truslerne tages alvorligt,« siger Troels Ørting. Han tilføjer, at andre lande som Tyskland og England giver store bøder til virksomheder og organisationer, hvis deres sikkerhed ikke holder stand.

Troels Ørtings udmelding kommer som reaktion på endnu ikke offentliggjorte tal fra Datatilsynet. De viser, at antallet af sikkerhedsbrister stiger støt. I årene 2003 til 2007 var der tale om et skønnet gennemsnit på 20 sikkerhedsbrister, mens der alene i 2013 har været 80 faktiske sager om brud på datasikkerhed.

Danmark blokerer for EU-regler

Danmark er et af flere lande, der har været med til at blokere for et forslag om en opdatering af reglerne for databeskyttelse på EU-niveau.

Regeringen har udtrykt enighed i, at reglerne har brug for en overhaling, men man har vurderet at de administrative omkostninger var for store. En konklusion som KL bakker op, ligesom Kontorchef Karsten Thystrup kalder forslaget bureaukratisk og dyrt.

Hos Forbrugerrådet er man ærgerlig over, at forslaget bliver blokeret.

»Danmarks regler for databeskyttelse stammer tilbage fra sidst i 90′erne, hvor der ikke fandtes elektroniske medcinregistre, offentlige e-post eller sociale medier. De trænger derfor til en gevaldig opgradering,« siger Anetet Høyrup, der er Chefjurist hos forbrugerrådet TÆNK, til Børsen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>